Tips: Cara-cara menghadapi kritikan daripada orang lain. | sobriyaacob.com

Monday, May 23, 2011

Tips: Cara-cara menghadapi kritikan daripada orang lain.


AKU TENGOK BLOG ANG NI MACAM X BERINFO LANGSUNG, MCM BLOG SAMPAH JE
 @
WEI... ORANG LAIN TULIS BLOG KO PUN NAK TULIS...JUGAK!! 
@
EJAAN DALAM BLOG TU CUBA BETULKAN SIKIT, TAK PAYAH NAK WAT AYAT ROJAK CAMPUR.... DAH LA AKU X PAHAM APA YANG KO MEREPEK MENCARUT DALAM BLOG KO 2!!!!..


salam semua, pasti korang semua pernah dikritik @ menkritik  dalam menjalani dalam kehidupan seharian, seperti melakukan pekerjaan, belajar, menulis blog ataupun baju yang korang nak beli pun kena kritik.." wei yang ang nak bli baju warna pink apasai! tak sesuai la". Jawapan dalam hati suka hati la aku nak beli duit aku, yang kau tu tak jambu macam aku memang la tak boleh pakai la baju pink macam aku..tetapi sebenarnya mungkin ada sebab kenapa orang lain mengkritik kita,  seperti baju yang hendak dibeli tidak sesual untuk kita kerana dia sayang dan cuba untuk menjadi kawan yang terbaik..

Sekiranya kita mendapat kritikan kita akan melenting dan beraksi negetif untuk mempertahan diri dan mengangap kritikan yang diberikan sebagai satu penghinaan dan amcaman kepada kita.


BERSYUKUR

setiap kritikan yang diterima haruslah diucapkan dengan kesyukuran. kerana tuhan sayang akan umatnya yang sentiasa bersyukur dan jangan lupa mengucapkan terima kasih kepada yang mengkritik kita tadi.

TERIMALAH KRITIKAN YANG DITERIMA DENGAN TERBUKA.

cari balik masa salah dan silap yang kita lakukan dan cuba mencari jalan untuk memperbetulkan kesilapan yang dilakukan. Bertanyalah daripada orang yang lebih senior dan bepengalaman kerana setiap masaalah yang dihadapi mesti ada jalan penyelesaian.

MEMPERBAIKI DIRI.

carilah satu jalan penyelesaian yang berkesan dan simple yang pasti jalan yang dipilih tidak menjadikan kita, menjadi orang lain.. menjadi diri sendiri!!!  

kesimpulanya setiap orang berhak mengkritik dan dikritik dan ingatlah bahawa setiap kritikan yang diberikan mampu meningalkan kesan buat orang yang dikritik seumur hidupnya.. Berikanlah kritikan yang membangun dan membina bukannya kritikan yang menjatuh.. 

P/S : setiap induvidu mempunyai pendapatan berbeza  dalam mengkritik dan dikritik..terpulang kepada kita untuk mengcontrol...he..he.. betul tak kawan-kawan blgger yang lain?..


10 comments:

  1. blog yang berinfomasi..
    sila terus kn usaha anda...
    dan jangan lupa pada pelajaran......
    ahhahahahahahahahahah

    ReplyDelete
  2. info yg baik dan best . hehehe =.=

    ReplyDelete
  3. saherah : betul...betul....mcm ipin dan upin daa...he..he..

    ezrai : tq, slalu bg skongan..

    aryana yaziz : suke dpt shring dgn org ramai :) he..he

    ReplyDelete
  4. bila ada orang mengkritik, maksudnya ada orang megngambil berat dengan apa yang kita lakukan.. terima kritikan seadanya..

    *tapi maki dan kritik dua perkara berbeza..

    ReplyDelete
  5. ayie: stju pedpat bro... maki dgn kritik... taksiran dia memang bbeza..wlaupun cara plaksanaan.. lbih krg sama.. tpi ksan bbza... :)

    ReplyDelete
  6. trima kritikan dgn hati terbuka tapi kalu kritikan berbaur kutukan...terpaksa sabarkan diri sendiri...salam perkenalan...singgah dr blog abgteror...jemput singgah

    http://thegoldenrosereturn.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. akak selalu jugak mengkritik blog orang..
    tapi tak de la sampai carut marut tu..
    kritikan tu pun untuk memudahkan akak pi blog depa jugak..'heheh

    ReplyDelete
  8. golden rose : ha..ha.. ke na redha je la.. sabor je la..

    diana: ha..ha.. kritikan yg mbgun ok kak..jgn mjatuhkan smpai x bgun2 dah... btul tinggal komen snag ckit kita nak pg mlwat blog dorg..he..he

    ReplyDelete
  9. Lаst month Wаrwick Distrісt Council to impose a Nil Cap on
    SEV ѕ for the fοllowing day. Men ωill еxperience greater satisfаctіon through
    Shaκti's muscularity, while she will appreciate even more. Inside this latter is the Varuna-Bija" Vam," seated on a white piece of wood and a rose pink lip stain for her pretty pucker.

    My page; erotic massage

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca