Tips: Ciri-ciri orang pentingkan diri. | www.sobriyaacob.com

Wednesday, June 8, 2011

Tips: Ciri-ciri orang pentingkan diri.

WHAT MEANS OF SELFISH?

Selfishness (Shivaness) denotes an excessive or exclusive concern with oneself, and as such it exceeds mere self interest or self concern. Insofar as a decision maker knowingly burdens or harms others for personal gain, the decision is selfish. In contrast, self-interest is more general. Self-interest is merely including one's own needs and desires in the schema of priorities, and is inclusive of both cooperation and selfishness.




ya..salam semua, agak lama saya tak update blog picisan ini!, apasal tetiba  tajuk pentingkan diri,ataupun perkataan yang selalu  kita sebut dan dengar SELFISH, iaitu pentingkan diri ataupun ego. Dulu masa kecil orang cakap kau ni selfish, mesti saya cakap giler ke apa orang ni masa bila aku, tak pun keluarga aku jual ikan!, tapi sekarang masa dah berubah, selfish iaitu pentingkan diri.  

Pentingkan diri boleh definasikan sebagai ada dasarnya, ialah konsep dan/atau amalan yang berkaitan dengan keutamaan kepentingan-kepentingan diri, berbanding kepentingan-kepentingan orang lain; istilah ini sering digunakan untuk merujuk kepada kepentingan diri yang datang dalam sesuatu bentuk yang khusus, atau melebihi sesuatu tahap yang tertentu. (saja  bagi definasi bahasa inggeris, akhirnya google translate saya guna, tak apa, Bahasa kita Budaya kita. :)

Pernah tak korang dicop @ dilebel sebagai pentingkan diri?, mungkin pernah, tak pernah ataupun korang memang baik. Bagi saya pentingkan diri adalah satu sifat dimana setiap orang harus ada untuk mempertahankan hak-hak yang seharusnya kita miliki, tetapi masaalahnya sekiranya sifat 0.009% selfish yang kita miliki, disalah ertikan, mungkin pada waktu-waktu yang tertentu sifat ini harus digunakan, dan ada ketikanyan sifat ini haruslah  tidak digunakan pada waktu, situasi dan ketika yang sangat tepat, sehingga di cop sebagai pentingkan diri. 

Masalahnya sekarang, sekiranya orang yang menilai kita itu, pada waktu, ketika dan keadaan yang tidak sepatutnya pelbagai anggapan  yang negetif mengenai kita, yang sepatutnya harus lain dan berbeza  daripada tanggapan pertama  seseorang itu, terpulanglah sama ada tanggapan negetif atau positif, tapi kebanyakkan NEGATIFLA!!! tangapan positif ni 0.001% pun payah nak cari!!.



hidup mesti positif!

Mungkin cara penilaian seseorang itu terhadap kita melalui cara penilaian seperti:


HALO EFFECT- kecenderungan mengambil sesuatu sifat di dalam diri individu sahaja, sekiranya sifat baik okla, kalau negetif, sendiri mau ingat la!!

LACK OF OBJECTIVE-  penilai tidak tahu objektif yang hendak dinilai!, ni lagi susah, tau2 dah ada jawapan!

PERSONAL BIAS- pilih kasih, sikap penilai yang berat sebelah, tidak melakukan penilaian secara telus!

(tak sia-sia aku belajar teori2 ni!) 

Kesimpulan yang boleh saya buat sifat selfish, egois, pentingkan diri @ yang sewaktu denganya seharuslah ada kepada setiap orang, untuk mempertahankan hak kita supaya tidak dirampas atau dipermainkan. tetapi haruslah ingat sifat ini haruslah digunakan pada waktu yang sesual, bukan semua situasi boleh nak guna sifat ni!, kalau semua jenis keadaan dan situasi ko pentingkan diri dan tidak boleh dibawa berbincang, KO TU MEMANG BERMASALAH !



13 comments:

  1. pernah di cop sebagai selfish tapi buat bodo jep.

    ReplyDelete
  2. pergh..ko siap buat entry pasal selfish ek..haha

    ReplyDelete
  3. selfish biar bertempat ye dak..kalau tiap masa nak selfish pon tak best jugak,xde orang suka haaaa...

    ReplyDelete
  4. freaky : ye..kalu bnda 2 bg lgi x de smgat..baik wat bodoh je.. mengabihkan boras je.

    subhan : ha.ha.. berkat tguran.. tgk aku dah jdi baik.. BAIK BOS..ha.ha.


    vampire love : ha..ha.. setuju.. klau asik x tentu pasai je...wat myampah pun ada.. ikut kadaan la..

    ReplyDelete
  5. selffish penting !
    kalo x kita akan selalu dipijak,,
    dan digunakan owg len

    ReplyDelete
  6. de'den : btul.. kalu x asik dpgunakan oleh org lain je.. kna ada sifat kat smua org!

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Ye, selfish biar kene pada tempatnya.
    Ustaz dulu pernah pesan kat dunia ni kita buat baik org mengate buat jahat pun org kate jgk

    ReplyDelete
  9. btol2..tpy ayie kurenglh nak selfish mcm ad somthng jer tak kne kalo selfish..huhu tpy ad mase kita kne selfish juga..

    ReplyDelete
  10. serikandi cinta :ni la lumrah dunia... yg kuat mesti dimakan yg lemah.. dunia..dunia...dunia..

    ReplyDelete
  11. cucu umie : ha.ha... tpi kbyakkan smua mnsia kna ada prasaan selfish...
    tpi kite...kna tau la..bila nak guna situasi 2..

    ReplyDelete
  12. suke blog u :)
    http://menarikhotmenawan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca