Contoh Report Latihan Industri Politeknik | www.sobriyaacob.com

Saturday, June 25, 2011

Contoh Report Latihan Industri Politeknik



Salam semua, entry saya kali ni mengenai report latihan industri, kepada sesiapa yang pernah belajar sijil, diploma atau ijazah mesti korang pernah membuat report mengenai kerja yang anda lakukan sepanjang latihan industri. 

Mood sekarang tengah berkobar-kobar nak buat report, yes! suka sangat buat last minit, itulah semangat yang kita mahu!. Post kali ni cuma nak bagi peringatan kepada bakal atau sudah menjalani yang baru nak buat report, sebelum korang semua buat report pastikan korang setting awal dekat ,Microsoft Words Pastikan setting dahulu jarak mengikut format yang diberi, contoh bagi politeknik muka surat pertama atas 10cm, bawah 3 cm, kiri 4 cm dan kanan 2.5 cm, page kedua dan seterusnya 3cm, bawah 3 cm, kiri 4 cm dan kanan 2.5cm Bukan apa sekiranya korang semua dah siap menaip dan last-last minit nak setting saiz dan format nanti takut semua gambar dan tanda yang diletak akan lari dan tak pasal-pasal, korang kena adjust lain, dah buat kerja dua kali. Sebab saya dah kena, letih nak setting report balik semula mengikut format yang diberikan.

Kepada korang yang tak tahu nak buat objektif dan kepentingan latihan industri, korang boleh copy dan paste dari sini, tapi untuk report taknikal korang kena buat sendirila 


1.1 OBJEKTIF LATIHAN INDUSTRI

Latihan Industri merupakan salah satu syarat yang diwajibkan ke atas setiap pelajar sebelum layak dipertimbangkan untuk penganugerahan Sijil atau Diploma. Setiap pelajar perlu lulus latihan industri sebelum dibenarkan memasuki semester yang berikutnya. Pelajar yang gagal perlu mengulang semula latihan industri. 


Objektif latihan industri adalah seperti berikut :-

  • Untuk mendedahkan pelajar ke alam pekerjaan sebenar.
  • Untuk menanam semangat kerja berpasukan dan perhubugan baik semasa pekerja.
  • Membolehkan pelajar melihat kaitan di antara teori yang dipelajari di kelas dengan kerja–kerja praktikal.
  • Untuk mengamalkan peraturan–peraturan keselamatan dalam industri.
  •  Untuk meningkatkan pekerti amanah dan bertanggungjawab.
  • Untuk mengukuhkan keyakinan diri ke alam pekerjaan kelak.
  • Untuk menyediakan satu laporan latihan industri setelah tamat latihan. 

1.2 KEPENTINGAN LATIHAN INDUSTRI

Program latihan industri ini merupakan sebahagian daripada kurikulum Politeknik di mana setiap pelajar diwajibkan menjalani dan lulus Latihan Industri selama 6 bulan sebelum dianugerahkan Sijil / Diploma Politeknik. Para pelajar juga akan dapat mempelajari serta mempraktikkan pengetahuan baru dari sesebuah syarikat berpandukan pembelajaran yang diperolehi semasa menjalani kuliah di Politeknik. Pengalaman ini serba sedikit dapat membantu mempertingkatkan lagi pengetahuan dan keyakinan diri pelajar ke alam pekerjaan sebenar. 

Pentingnya latihan industri juga adalah supaya para pelajar dapat mendisiplinkan diri dalam hal–hal pekerjaan sebagai contoh kedatangan /kehadiran dan ketepatan masa, ketekunan dan minat terhadap kerja yang dilakukan, menerima dan menjalankan arahan dengan baik, mempunyai personaliti yang sesuai dengan pekerjaan yang dijalankan, mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik, dapat menyesuaikan diri dengan tugas yang diberikan, meningkatkan kualiti kerja berpandukan pengalaman dan sebagainya.

Para pelajar juga dapat mengaitkan teori kepada praktis dan praktis kepada teori. Disamping itu, pelajar dapat membina keyakinan diri di alam pekerjaan yang sebenar. Pentingnya Latihan Industri bukan sahaja kepada pelajar tetapi kepada setiap pekerja kerana sesebuah syarikat memerlukan pekerja yang mahir untuk meningkatkan mutu pencapaian syarikat mereka


Kepentingan Latihan Industri Kepada Pelajar

Program latihan industri ini merupakan sebahagian daripada kurikulum Politeknik di mana setiap pelajar diwajibkan menjalani dan lulus Latihan Industri selama 6 bulan sebelum dianugerahkan Sijil / Diploma Politeknik. Para pelajar juga akan dapat mempelajari serta mempraktikkan pengetahuan baru dari sebuah syarikat berpandukan pembelajaran yang diperolehi semasa menjalankan kuliah di politeknik. Pengalaman ini serba sedikit dapat membantu mempertingkatkan lagi pengetahuan dan keyakinan diri pelajar ke alam pekerjaan kelak.

Pentingnya latihan industri juga adalah supaya para pelajar dapat mendisiplinkan diri dalam hal-hal berkaitan pekerjaan contohnya kedatangan dan ketepatan masa, ketekunan dan minat terhadap kerja yang dilakukan, menerima dan menjalankan arahan dengan baik, mempunyai personaliti yang sesuai dengan pekerjaan yang dijalankan, mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik, dapat menyesuaikan diri dengan tugas yang diberikan, meningkatkan kualiti kerja berpandukan pengalaman dan sebagainya.

Selain itu, para pelajar juga dapat mengaitkan teori kepada praktis dan praktis kepada teori. Dengan demikian, pelajar dapat membina keyakinan diri di alam pekerjaan yang sebenar. Pentingnya Latihan Industi bukan sahaja kepada pelajar tetapi kepada setiap pekerjaan kerana sesebuah syarikat memerlukan pekerja yang mahir untuk meningkatkan mutu pencapaian syarikat.


P/s: Kepada semua pelajar yang akan menjalani latihan industri, semoga berjaya dan yang tengah buat lagi report latihan industri dinasihatkan anda bersungguh, kerana usaha tangga kejayaan..lupa kepada smua pelajar bejaya memasuki ipt. tahniah diucapkan. Mood bekobar-kobar buat report, bulan 7 hantar.:DD Paling bagus report latihan industri korang buat sendiri baru nampak usaha dan apa yang kita belajar kita paham.


Untuk melihat contoh yang lain, sila pergi ke lebal CONTOH LATIHAN INDUSTRI atau anda boleh klik pautan di bawah untuk melihat contoh yang terdahulu 

20 comments:

  1. hahaha letak la yang best sikit leh aku amek

    ReplyDelete
  2. bce entry nie,terigat masa zaman stduy kat poli dlu...miss that moment...:(

    ReplyDelete
  3. yeah kite geng buat report time da sesak.hehe
    yup sokong report terbaik report buatan sendiri..di jamin halal..=))

    ReplyDelete
  4. nice info.,sgt membantu sbb aku praktikal bulan depan.,^^

    -alahai~

    ReplyDelete
  5. malas seh nk buat report..wuwuw..

    ReplyDelete
  6. chewaah..bgus nyer ko owh..siap bole bgik tips2 n info2 cam nih ag.. :) ,caya larh bro!!!

    ReplyDelete
  7. heheh..aye pown penah gak wat report time prektikal..time semingu 2mingu tu..rajin la nak wat report..past tu dah jadi pemalas..kikiki..sebab setiap ari kene tulis benda yg same.. buat paln-buat plan-buat plan..tu jerk la kalau dikatekan student senibina..
    lastly thanks k jd follower blog aye..hehehe

    ReplyDelete
  8. nota untuk diri sendiri.. hehe

    ReplyDelete
  9. gud luck utk report...
    maga2 dpt A utk LI ea..

    ReplyDelete
  10. met ujang: ha.ha.. nanti aku dpat a aku bg ko copy.. janji kos sama..he.he.

    terbang bsama: tq.. wah best dah abih poli..

    ReplyDelete
  11. nur anisa: time sesak idea dtg mcm tsunami..he..he.. janji buatan sdri..bkn ctak rompak.ok.

    heymyname is rashid: tq.. hope info ni membantu

    ReplyDelete
  12. azizan: he..he..baik la..

    fiezafie: :(memang mlas..

    ReplyDelete
  13. raji n yen : tq..ha..ha.. tip sengal je2..

    ReplyDelete
  14. cik chipmore: ye la.. tiba buntu.. x de benda nak buat..2 yg last minit baru ada idea nak wat 2 :)

    hamzam : :)

    ReplyDelete
  15. serikandi comel : tq... doakan saya :)

    ReplyDelete
  16. aku lambat lagi nak praktikal....

    wuu wuuuu

    ReplyDelete
  17. terima kaseh, ianya sagat membantu :)

    ReplyDelete
  18. HUHUuu.. tga prktikl skg ni.. kena buat report li.. pening sgt kepala. cm nk letop da... tq sgt utk info yg at atas ni.hee

    ReplyDelete
  19. salam ,boleh emailkan report tak ? next week dah habis li . nak buad rujukan utk dapatan dan cdgn tu. emailkan farhahnajihah@ymail.com , thankyou

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca