Tips: Bagaimana Cara Untuk Melupakan Kekasih | www.sobriyaacob.com

Monday, November 4, 2013

Tips: Bagaimana Cara Untuk Melupakan Kekasih


Salam semua, ok pertama sekali saya memang tak reti nak buat entry mengenai, cinta, cintun ataupun yang sewaktu denganya.. kepada sesiapa yang baru nak bercinta, tengah seronok bercinta atau tengah sedih  dalam bercinta, mungkin tip-tips ni boleh membantu  anda semua dalam menghadapi cabaran dan dugaan dalam bercinta :) kredit kepada suha zainul, yang bersusah payah melakukan kajian, pembacaan dan mungkin atas pengalaman sendiri untuk menulis entry ini dengan sepenuh hati dan perasaan demi untuk mendedikasikan untuk seorang teman, sweet gler kan!!, bukan senang kita buat satu entry semata-mata untuk menolong orang tersayang untuk meringankan beban yang ditanggung, itulah dipanggil sahabat sejati! kamu sepatutnya menghargainya!!


  • Bagaimanakah caranya utk cepat-cepat melupakan dia yang curang dengan kita? Bagaimanakah caranya untuk buang bekas kekasih dari hati kita ? 
  • "Membuka hati anda pada yang lain adalah satu cara berkesan untuk melupakan bekas kekasih. Apabila anda asyik dengan yang satu, pemandangan anda agak tersekat. Bukalah hati dan mata anda pada yang baru, nescaya anda akan cepat melupakan yang lama"



  • Terima Hakikat. buka mata dan hadapilah realiti. yg berlalu xkn berlang lg, kcuali kedua-duanya mahu mengulng semula apa yg berlalu. si dia bkn utk kamu lg. so mmg mustahil utk kamu melupakan dia, tetapi sekurang-kurangnya kamu tidak sedih lg kerana kamu boleh menerima takdir. 
  • Sibukkan Diri dengan kerja. carilah kerja walaupun di mana jua berada. kerja kat rumah, kerja kat tempat kerja, kerja kat tempat kawan atau kerja berpersatuan. carilah sesuatu utk membuatkan diri sibuk. bila dah sibuk dgn kerja atau sesuatu pekerjaan, pasti akn dpt melupakan kekasih lama sedikit demi sedikit. 
  • Jangan Bersendirian. klu kite duduk bersendirian maka syaitan akan menghasut utk memusnahkan hidup. rapatkan diri dgn kawan2 dan ahli keluarga, mana tahu sebelum ni, masa bercinta dengan kekasih lama dulu kita kurang ada masa bermesra dgn mereka. so cubelah. Cari seseorang yg boleh menerima kamu dan boleh mendengar luahan kamu.bila kamu meluahkan apa yg terbuku di hati, emosi kamu akan menjadi sedikit OK, x lg membebankn dgn stress krana asyik mengingatkan kekasih lama. 
  • Cari Cinta Baru utk menutup luka yg lama. tumpukn sepenuh kegembiraan pada cinta yg baru utk menutup kedudukan dalam cinta lama. selalu bersama si dia.. berikan sepenuh komitmen terhadap pasangan tersebut.. insyaallah kamu mungkin akan melupakn kisah lame. percayalah! pengalaman bersama bekas kekasih anda, akan tidak bermakna lg, dgn itu lama kelamaan, mengingati bekas kekasih seperti sudah tiada lg dalam fikiran kamu lg. 
  • Berdoa. mohon pada tuhan. memanglah malu rasanya nk mintak kat tuhan, namun tuhan saja yang tahu dan berkuasa menghilangkan rasa kamu pada si dia. bukankah tuhan juga yang memberikan nikmat dan rasa cinta padanya dahulu? jadi jangan pernah berhenti memohon padanya.
  • Dan ingat Selagi kamu masih single dan tiada org lain untuk kamu fikirkan walau seseorang yang kamu minat... selagi itulah kamu akan terus hidup di masa yang lalu, mengenangkan segala kenangan manis bersamanya yang sebenarnya sudah tidak bererti lg buatnya, kan itu lg menyedihkan.. =(



P/s: Ikut hati kita mati, ikut rasa kita binasa, gunakanlah akal fikiran, insaallah kita selamat. Sebelum kita dapat merasai manisanya madu, mestilah kita kena rasa pahitnya peria, Itulah warna warni dalam kehidupan :)

21 comments:

  1. Kalau nak lupa dalam masa yang singkat memang payah. kena take time bro. haha. tp tips ni berguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. kalau hati dah sayang..memang susah sikit..yg penting ambil masa yg secukupnya utk lupakan si dia :)

      Delete
  2. Kalau takde kekasih lagi untung...takyah nak ingat2 hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha.. kalau boleh like.. saya like komen ida ni sejuta kali :)

      Delete
  3. hahaha...good job..thanks for the tips yer :)

    ReplyDelete
  4. Takkan mampu melupakan sebab die dah menjadi sebahagian dari rentetan sejarah hidup.. apa yang mampu, kita terima kenyataan yang die bukan untuk kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg penting kita terima ketentuan ilahi :)

      Delete
  5. elak cari kekasih baru dgn drastik . bimbang hati tak cukup ikhlas seterusnya org baru terluka hati ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu antara "Tips' yg penting ..tu elakkan pengganti pula yg terluka

      Delete
  6. Assalam, cuma orang yang pernah bercinta jer yang lebih mengetahui bagaimana sakitnyer putus cinta dan dicurangi kekasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu bonda, itu mengajar kita untuk lebih tabah dalam mengharungi kehidupan.

      Delete
  7. sepatutnya macamtu lah kaedahnya, kalau setia biar setia sampai mati...tapi kalau bukan jodoh kita apa nak buat...carilah cinta baru. jgn melayan sangat perasaan duka kelamaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu bro.. "setaia hingga hujung nyawa" kalau tidak ada jodoh kita redha.. allah sentiasa tahu apa yang terbaik untuk hambanya.

      Delete
  8. Cari pengganti baru boleh jadi tips jugak tak?hahaa atau sibukkan diri dengan blogging (Y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha. yg tu x de lagi coming soon.. so smentara nak dapat cinta hati baru..sibukkan dgn blogging :)

      Delete
  9. salam..
    perkongsian yg bagus..

    ReplyDelete
  10. hidup ni tak selalunya indah, langit tu dah tentu2 tak selalunya cerah. tapi percayalah keindahan tu pasti akan menyerah bila kita ikhlas dan terus tabah.

    Ikhlas kan hati utk terima ketentuan yg dah ditakdirkan. Mungkin yg dah berlalu tu bukanlah yg terbaik utk kita. mungkin yg mendatang tu 1000x lebih baik. Allah takkan menjadikan sesuatu itu dgn sia-sia. pasti punya hikmah disebaliknya.. kan,

    terima kasih utk entri ni. Melupakan? Ye, saya mmg mudah melupakan perkara yg menyedih dan melemahkan saya.

    ReplyDelete
  11. Berdoa & usahalah cari yg lain.. betul tu.. perkongsian yg baik. :)

    ReplyDelete
  12. sgt susah nk lupekan,,,coz 1 tmpat kje....stressss

    ReplyDelete
  13. sgt susah nk lupekan die,,,,,coz 1 tmpat kje, ari2 nmpak...stresss

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca