Senarai Kawasan Pelancongan Menarik, Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 | www.sobriyaacob.com

Sunday, January 5, 2014

Senarai Kawasan Pelancongan Menarik, Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, seperti yang kita sedia maklum tahun 2014 adalah tahun melawat malaysia, di mana kerajaaan mensasarkan kehadiran sebanyak 28 juta lebih pengunjung datang melawat malaysia pada tahun 2014, jesteru itu entry kali ini ditulis khas menyokong kempen tahun melawat malaysia 2014. 

Malam tadi telah diadakan majis pelancaran secara besar-besaran  kempen visit  malaysia 2014 di dataran merdeka dan dipancarkan secara langsung di TV, saya sempat tengok majlis itu dijalankan, memang meriah majlis pelancaran tersebut, dipenuhi dengan tarian, lagu  dan kastum yang berwarna warni.

"Kita semua mesti menunjukkan sikap mesra pelancong. Kita mesti beri mereka satu perasaan iaitu jika melawat Malaysia, mereka akan diterima dengan layanan yang cukup mesra dan sopan," katanya ketika melancarkan Kempen Promosi Tahun Melawat Malaysia 2014 - Pm Najib Razak

Saya menyeru kepada anda semua termasuk saya sendiri marilah kita bersama-sama melancong di dalam negara kerana malaysia truely asia *ayat seperti ahli politik pulak, menyeru habis!* dan seperti kata saudara TimeTraveller 

*sempena tahun Visit Malaysia ni.. apa kata kita banyakan buat trip dalam Malaysia.. Ada banyak gunung boleh hiking.. Hutan untuk trekking.. Pulau untuk di jejaki.. Tempat Bersejarah untuk di ziarahi.. theme park, water park, muzium, zoo untuk di lawati.. Aktiviti camping, fishing, mandi air terjun dan banyak lagi..*

Disebabkan kos sara hidup yang semakin  tinggi, rancanglah percutian anda dengan melancong di dalam negara sebagai pilihan pertama anda. Selain dapat merancakkan lagi sektor industri perlancongan, Malaysia sememangnya mempunyai pelbagai pilihan tempat perlancongan yang menarik perlu diterokai :P



SENARAI TEMPAT-TEMPAT PELANCONGAN YANG MENARIK DI DALAM MALAYSIA



TEMPAT MENARIK DI PERAK


- Sungai Klah Hot Spring
- Pulau Pangkor
- Kota Belanda Pangkor
- Taman Rekreasi Gunung Lay
- Taman Negeri Royal Belum
- Taman Herba Negeri Perak
- Kuala Kangsar Bandar Diraja
- Zoo Taiping Night Safari
- Pulau Orang Utan
- Bukit Merah Laketown Resort
- Gua Tempurung
- Bukit Larut
- Menara Condong
- Padang Polo
- Eco Park
- Lost World of Tambun
- Galeri Sultan Azlan Shah
- Istana Kenangan
- Air Terjun Ulu Kenas
- Restoran Terapung Teluk Gedong



TEMPAT MENARIK DI KELANTAN

- Pantai Tok Bali
- Pantai Sabak
- Air Terjun Gunung Stong
- Pantai Cahaya Bulan
- Nasi Ulam Cikgu
- Kawasan Bebas Cukai Rantau Panjang
- Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor
- Jeram Linang di Pasir Puteh
- Jeram Pasu di Pasir Puteh
- Taman Perbandaran Tengku Anis
- Pusat Galeri Tengku Anis
- Makam Tok Kenali
- Pantai Sri Tujuh
- Pantai Geting
- Pantai Irama Bachok
- Pantai Cahaya Bulan (PCB)
- Lata Rek di Kuala Krai
- Pasar Malam Flat Buluh Kubu
- Masjid Beijing di Rantau Panjang
- Muzium NegeriKelantan
- Pasar Besar Siti Khatijah
- Pasar Malam Wakaf Che Yeh
- Terminal Makanan Negara (TEMAN/RTC)
- Bazar Tok Guru
- Bazar Tengku Anis
- Bazar Kain Batik Buluh Kubu
- Arked Uda
- Superpermarket Kota Bharu Mall (KBMALL)
- Gelanggang Seni
- Tokong Budda Besar di Tumpat Kelantan
- Chinatown di Sungai Keladi (Kg. Penambang) 





TEMPAT MENARIK DI TERENGGANU

- Pasar Besar Kedai Payang
- Taman Tamadun Islam (TTI)
- Dataran Shahbandar
- Pasar Cabang Tiga
- Chinatown Kuala Terengganu
- Muzium Negeri Terengganu
- Pantai Batu Burok
- Pantai Penarik
- Air Terjun Sekayu
- Lata Tembakah
- La Hot Spring
- Tasik Kenyir
- Pulau Kapas
- Pulau Duyung
- Pulau Perhentian
- Pulau Redang
- Tasik Kenyir
- Masjid Terapaung / Masjid Kristal
- Masjid Hadhari
- Kedai Keropok Lekor B.T.B 2209, bkt tok beng
- Kedai Keropok Lekor Sedap di Mengabang Tapah
- Mercu Tanda Baru Pulau Warisan
- Santuary Penyu di Rantau Abang




TEMPAT MENARIK DI PERLIS

- Padang Besar
- Tasik Melati
- Gua Kelam
- Tasik Tasoh
- Ladang Ternak Burung Unta, Beseri
- Kuala Perlis
- Bandar Kangar
- Pekan Perlis
- Taman Ular dan Reptilia, Batu Pahat
- Masjid Terapung Al-Hussain
- Muzium Kota Kayang
- Hutan Lipur Bukit Ayer


TEMPAT MENARIK DI PAHANG

- Cameron Highlands
- Genting Higlands
- Bukit Gambang Waterpark
- Bukit Fraser
- Pulau Tioman
- Gunung Senyum
- Pantai Balok
- Pantai Cherating
- Pantai Teluk Chempedak
- Taman Negara Endau Rompin
- Tasik Bera
- Gunung Tahan
- Air Terjun Sg. Pandan
- Air Terjun Chemong




TEMPAT MENARIK DI KEDAH

- The Carnival Waterpark
- Gunung Jerai
- Pantai Merdeka
- Pantai Tanjung Dawai
- Pulau Langkawi
- Hutan Lipur Sg. Sedim
- Pekan Rabu di Bandar Alor Star
- Air Terjun Lata Mengkuang
- Air Terjun Lata Seri Perigi
- Air Terjun Titi Hayun
- Air Terjun Junjung
- Rimba Rekreasi Batu Hampar
- Pantai Tengkorak
- Ulu Legong
- Pulau Sayak
- Candi Lembah Bujang
- Ladang Anggur Tasik Beris




TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG

- Bukit Bendera
- Taman Rama-Rama
- Menara Komtar/Perangin Mall
- Batu Feringgi
- Taman Negara
- Taman Botani
- Taman Belia
- Tokong Ular
- Rumah Kelahiran P. Ramlee
- Muzium Negeri Pulau Pinang
- Masjid Kapitan Keling
- Padang Kota Lama
- Pasar Rope Walk
- Pantai Seagate
- Tempat Lepak di hadapan Queensbay Mall
- Supermarket Queensbay Mall
- kedai jeruk madu Pak Ali
- Restoran Pak Hussin Tomyam
- Nasi Kandar Beratur di Kapitan Keling
- Nasi Kandar Immigration
- Laksa Janggus di Balik Pulau




TEMPAT MENARIK DI NEGERI SEMBILAN

- Port Dickson
- Kawasan Rekreasi Ulu Bendul
- Pantai Lagun Biru
- PD Mini Zoo
- Jeram Toi
- Jeram Gading
- Wet World Air Panas Pedas
- Kuala Pilah
- Kompleks Kraf Negeri Sembilan
- Rembau Kristal
- Homestay Kampung Pelegong
- Muzium Tentera Darat
- Istana Diraja Seri Menanti
- Jelita Ostrich Farm




TEMPAT MENARIK DI MELAKA 

- Kota A Famosa di Bandar Hilir
- A Famosa Wonderland di A Famosa Resort
- Animal Safari Wonderland di A Famosa Resort
- Cowboy Town di A Famosa Resort
- Medan Samudera : Pusat Ole-Ole Melaka
- Melaka Wonderland Water Theme Park
- Melaka River Cruise
- Menara Taming Sari
- Supermarket Mahkota Parade
- Bangunan Stadhuys
- Masakan Baba Nyonya
- Menaiki Beca Berhias Melaka
- Jonker Street
- Bandar Hilir
- Melaka Sentral
- Melaka Parade
- Ikan Bakar Umbai/Alai
- Restoran Tu Dia Bom Sup Utara
- Makam pahlawan Melaka
- Muzium Samudera
- Muzium Bahtera (Muzium Kapal)
- Perigi hang Li Po
- Perkuburan Belanda
- Taman Budaya Melaka
- Zoo Melaka di Ayer Keroh
- Taman Mini Malaysia di Ayer Keroh
- Taman Buaya Melaka
- Kampung Morten (Rumah Merah)
- Hutan Rekreasi Tanjung Tuan
- Dataran Pahlawan
- Pahlawan Walk (kedai ole-ole)
- Taman Burung
- Kedai Cendol Jam Besar
- Coconut Shake Pantai Klebang
- Pantai Klebang
- Tanjung Bidara
- Pusat Archery di Mahkota Parade




TEMPAT MENARIK DI JOHOR


- Pantai Harbour
- Danga Bay
- Zoo Johor
- Gunung Ledang
- Desaru
- Air Terjun Kota Tinggi
- Bazaar Karat
- Rawa Steamboat
- Hutan Bandar
- Mersing
- Pulau Sibu
- Johor Premium Oulet (JPO)
- Legoland
- Puteri Harbour (Hello Kitty Town)
- Pantai Air Papan Mersing
- Telok Mahkota




TEMPAT MENARIK DI SABAH

- Poring Hot Spring
- Pedas Rafting
- Tanjung Simpang Mengayau
- Gunung Kinabalu
- Pulau Sipadan
- Taman Bukit Tawau
- Persisiran Trausland
- Bukit Payong
- Kinabalu National Park
- Kolam Air Panas Ranau
- Pulau Mabul
- Rumah Terbalik
- Desa Cattle (ladang lembu mesilou)
- Sepilok
- Pulau Silingan
- Lok Kawi
- Tagaluanti
- Sabah Tea



TEMPAT MENARIK DI SARAWAK


- Bandar Kuching
- Kampong Budaya Sarawak
- Sri Aman (pesta benak)
- Gua Niah Miri
- Taman Negara Bako
- Jong Crocodile Farm
- Kedai Kek Lapis Dayang Salleh
- Gua Mulu
- Taman Awam Miri
- Miri Luak Esplaned
- The Grand Old Lady
- Kek Lapis Dayang Salhah




TEMPAT MENARIK DI KUALA LUMPUR / SELANGOR

- KLCC
- KL Tower
- I-City Shah Alam
- Pusat Sains Negara
- Supermarket Pavilion
- Menara Tinjau
- Aquatic KLCC
- Bukit Melawati
- Kg. Kelip-Kelip
- High 5 Bread Time Museum
- Batu Caves di Gombak
- Sunway Lagoon
- Taman Botani Shah alam
- Pulau Ketam
- Bagan Lalang
- Mine’s Wonderland
- Wet World
- Desa Waterpark
- Sungai Gabai, Hulu Langat
- Gold Coast Morib Resort
- Golden Palm Tree Resort
- Jalan TAR (Tunku Abdul Razak)
- Tanjung Harapan
- Tekala Waterfall

Macam mana? sangat menarik tempat-tempat pelancongan yang ada di Malaysia, personally daripada kesemua senarai tempat menarik wajib dikunjungi di setiap negeri adalah lebih kurang 10% daripada keseluruhan kawasan yang tersenarai pernah saya lawati, cuba anda google sendiri gambar kawasan percutian tersebut sememangnya cantik dan menarik. Untuk tahun ini saya sendiri ada target ke kawasan menarik hendak kunjungi  dan selamat  bercuti semua, pastikan bercuti di dalam malaysia menjadi pilihan utama kita semua 

P/s: saya tahu kebanyakkan blogger kat malaysia ni memang kaki berjalan, so apa kata anda kongsikan  kawasan yang paling menarik pernah anda lawati di antara list kawasan di atas.

35 comments:

  1. tips pilihan tempat2 berwisata di dalam negara yang amat berguna utk dijadikan revisi...habiskan duit yg banyak sangat tu dengan pusing2 melancong tempat sendiri ya....banyak lg tempat xdiliputi tu sbb xde coverage heh..heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he,he, sis.. apa salahnya sekali skala melancong ke tempat sendiri.. betul tu byak senarai yg belum sempat dijelajahi....satu kekangan masa kedua comformlah money.. :P
      hopely entry ini boleh dijadikan rujukan kepada kita semua mencari tmpat mnarik di malaysia :)

      Delete
  2. Seriously!mula2 tgk gmb betul2 mcm kat oversea...haisss...tahun ni niesa nak g langkawi laa...thanks share sobri..byk lg tmpt dlm malaysia yg cantik2 xpayah nk g jauh2 la kan...terujua niesa tgk gmb2 tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah niesa stay sarawakkan.. say pun teruja nak mlawat nadar kuching dgn gua niah....langkawi memng best ..sbab first view lawa.. jagn lupa ambil package island hoping..bawa ronda2 pulau di langkawi memng terbaik..tambah2 pergi tasik dyang bunting dgn pantai bersa basah..x sure nama .. :) selamat bcuti niesa...

      Delete
  3. Air terjun Chemong en.Sobri? tak pernah tahu ada air terjun tu kat Pahang, air terjun Chamang adalah.. hehehehe.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. adakah cik gee warga negara pahang? maafkan nanti saya kan betulkan..he..he..cantik tempat tu..tgok gambar dlm google :)

      Delete
    2. memang takde air terjun Chemong.. Air terjun Chamang ye en.Sobri.. (=
      tempat tu memang cantik, tapi sekali kepala air terjun dia keluar memang tak dapat lah nak mandi kat situ..

      Delete
  4. Thnaks for the share....rietta pown bercadang nk bercuti dlm malaysia tahun nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. your welcome rieta.. selamat bercuti ya :) malaysia truely asia :P tetiba :)

      Delete
  5. memang bestkan dalam malaysia ada macam2 tempat boleh melancong. kena jelajah malaysia dulu bru bleh ke overseas kan..kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mina.itu lah sebab dlam malaysia pun byak tmpat x abih melawat lagi... pelbagai pilihan ada..yg penting ada duit dan masa.. he..he.. lg best kalau org sponserkan :P

      Delete
  6. Wah! Info yang sangat berguna ni Sobri..Thanks sharing ye :)

    ReplyDelete
  7. Byknya senarai tmpt yg menarik ni..kebykkn mmg x pnh kunjungi lagi..nk pegi jenjln ke tioman..dan jgk pangkor..bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pangkor best jugak ..saya pnah pergi..menarik tempatnya.. baykkan snarai rasaya kalau nak pergi semua tempat memang setahun jalan pun x abih..he..he.. :)

      Delete
  8. semuanya ada di malaysia.. akak suka entri ini.. boleh jadi rujukan kalau nak bercuti nanti sebab semua tempat telah sobri senaraikan.. menabung churp2 dan churp2.. tabung lain tak muncul.. :D

    ReplyDelete
  9. Nice info. Next time nak melancong boleh rujuk sini lagi. Hahakk..

    ReplyDelete
  10. Wow.. bnyk sungguh tempat2 menarik di negara kita ye.. Walaupun bnyk rasanya yg dah pergi, tp rupanya bnyk lagi yg tak sampai melawat lagi. T kasih diatas perkongsian info yg menarik ni bro Sobri.. gambarnya pun cantik.. :)

    ReplyDelete
  11. soo interesting :) can i share that information in my blog ?

    ReplyDelete
  12. hope ada rezeki dpt gi Pulau Redang lg sekali.. dan terasa nk mencuba Pulau Perhentian

    ReplyDelete
  13. so true..
    nti senaraikan pula masjid2 di pelusuk malaysia ye..sbb knor n suami bila pergi mana2 kami suka singgah di masjid..sambil snap sana snap sini..

    ReplyDelete
  14. info percutian yg sgt bagus.. rasa x sbr nk cuti plak.. huhu

    ReplyDelete
  15. nak bookmark this page la. sbb tak smua dapat melancong ni =) hehee. tq for share bro

    ReplyDelete
  16. tahun ni aq nk melancong jugak mcm mane skali pun.. hahaha.. aq pg time pelancaran dye kat dataran merdeka tu.. ad dota T huhuhuh.. syok..

    ReplyDelete
  17. pertengahan bulan nie aku akan ke sabah..tempat2 menarik kat sabah tu ade beberapa yang aku dah aim...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  18. this year plan nak pergi jalan2 bnyk sikit .bagus lah dah ada senarai cmni. hihi

    ReplyDelete
  19. Saya orang Johor tapi kat Johor byk lagi tak explore . Dah jarang balik kg ...

    ReplyDelete
  20. johor laaa, haha. banyak tempat best kat sana :D

    ReplyDelete
  21. Memang banyak temapt lagi yang saya tak lawati.

    ReplyDelete
  22. jom memeriahkan tahun melawat malaysia 2014..... !!

    p/s: lama tak singgah sini.... :p

    ReplyDelete
  23. okey mai mai kedah. tasneem dekat sini. heee make sure ULU LEGONG hokeyyyy! ^^ haha

    ReplyDelete
  24. Tanjung piai , pontian johor x masuk ker sobri ... done topup rhb

    ReplyDelete
  25. ika bookmarked :)
    berguna ni untuk kaki travel mcm ika :)

    ReplyDelete
  26. wah...banyak gak tempat best kat M'sia...kene kurangkan g oversea...abiskn dulu melancong di M'sia,jd leh hargai keindahan tanah air bile pegi tanah air orang len...selalu g korea,US,Mexico,Jepun, Europe,jadi mcm rase tanah air sendiri tak ada pape..rupenye banyak tempat belom pegi kat M'sia...Maceh en blogger.

    ReplyDelete
  27. Kami menyediakan penginapan berkonsepkan Apartment dan Hostel dengan harga yang berpatutan di Bandar Melaka dan Klebang, Melaka. Sesuai untuk rombongan dan pelajar sekolah. Lawati http://www.indahkembara.com

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca