Tips Bergambar Selfie Dengan Betul | www.sobriyaacob.com

Thursday, January 23, 2014

Tips Bergambar Selfie Dengan Betul



Assalamualaikum dan selamat pagi semua, entry kali ini lebih kepada santai-santai, siapa DI sini suka ambil gambar sendiri lepas itu uplode dekat instgaram ataupun setiap 5 jam asyik tukar gambar profile facebook dan lepas tu gambar mesti muka buat duckface @ muka itik bajet comel macam Kak Ton, ada tak? kalau ada tolong jangan mengaku :P


Untuk entry kali ini saya akan kongsikan tips-tips bergambar selfie dengan betul, tengok berapa besarnya pengaruh #selfie, ok bagi anda yang pertama kali mendengar perkataan #selfie nampaknya anda memang tidak mengikuti trend semasa, tahniah anda masih hidup di bumi yang nyata! *just kidding* di bawah saya terangkan dengan lebih detail apa itu selfie .

Perkataan ‘selfie’ yang diiktiraf perkataan terbaik bagi 2013 dalam kamus Oxford kini semakin digemari pengguna telefon pintar terutama remaja bukan mengenai perkataan terbabit, tetapi perlakuannya. Menurut kamus terbabit, selfie adalah satu foto diri sendiri yang diambil menggunakan telefon pintar atau kamera yang kemudian dipindah naik ke laman sosial. selfie menawarkan peluang untuk menunjukkan aspek diri anda tidak kira sama ada ia foto hodoh atau cantik yang memungkinkan kita belajar mengumpul maklumat mengenai diri sendiri dari semasa ke masa. Malah, menuru Rutledge, selfie dalam konteks fesyen atau fotografi memaparkan keyakinan diri yang matang.

“Pada masa sama, selfie menawarkan pengguna keupayaan untuk mencipta kisah hidup berbeza melalui imej bodoh, hodoh, cantik atau apa saja,” 


Istilah Selfie daripada pandangan saya, #selfie salah satu cara kita expression our emotion dalam satu gambar, dengan mencipta satu penceritaan melalui gambar yang diambil sama ada melalui imej #bodoh #hodoh #mengjenkalkan #cantik #menawan #expresasi diri #kemahuan #kehendak #ikutan #trend semasa #bajet hot #gila like dan #batak like 

Di sini saya ingin kongsikan cara-cara untuk berselfie yang betul, yang boleh membuatkan diri anda kelihatan sangat menawan serta dipuji berbakul-bakul, ya pastikan anda mengikuti tips yang diberikan di bawah :P


P/s: Bagi yang suka berselfie, diharapkan tips dia atas mampu membantu anda mendapatkan gambar yang anda idam-idamkan yang mampu membuatkan gambar anda mendapat like 1000 keatas! pesanan ikhlas saya, sebelum nak uplode ke media social fikirkan dahulu selama 10 saat, at lease  tambah-tambah gambar berjenis #duckface #duckhorse #duckcow & sebagainya. #chill semua!




41 comments:

  1. Akak tk trmsuk dlm kategori ni...tgok gmbr sndiri pun malu apa lgi nk tyg2...adalh satu dua..lps tu delete bertemnkn encik somi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha.. mungkin ramai nak berselfie ni..ada uplode lpas tu delate balik..he..he..malu tgok gmbar sendiri :)

      Delete
  2. hahahaha plus, org skrg dah tak segan silu nak berselfie even di dpn public tau Sobri.. hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu namanya berkeyakinan tinggi sis :)

      Delete
  3. salam pagi...selfie ekspresi emosi diri yer.....xberkenan langsung...simpan semuanya di lubuk hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. slamat pg sis..he..he..klasik simpan di lubuk hati :)

      Delete
  4. eii..geli la bergambar mcm tu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..he..bkn smua org mampu nak berselfi ni..tambah2 duck face..kna bkenyakinan tinggi!!

      Delete
  5. hahaha...alamak ni kali pertama dengar perkataan #selfie tu la.. aiyoooo.. ammmaaaa! :p
    seram la buat gambor duckface mcm tu.. rasa cam comeh sangat... hahaha

    ReplyDelete
  6. tak koser lah nak buat duckface bagai.... hahaha.... dia tertinggal lagi satu tips tuu... ingat selfie, ingat gopro... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..he..he.. yg gopro tu memng rare :)

      Delete
    2. Go go GoPro..... think selfie think gopro... :D

      Delete
  7. hahahaaaa . ramai yg buat . saya ni tak fotogenik . utk tatapan diri sendiri ok lah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul yg betul fotognik je yg buat..klau saya rupa biasa2 buat..nampak buruk ade le :)

      Delete
  8. hahahaaaa . ramai yg buat . saya ni tak fotogenik . utk tatapan diri sendiri ok lah .

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. adoyaii kelakarlah selfie gini. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..klakar tapi ramai gak yg buat :)

      Delete
  10. haha..Kak bukan jenis yg suka selfie ni...ntah lah...mcm malu je pd diri sendiri..tiada keyakinan...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha..cuba akak ambik mesti cute kan :)

      Delete
  11. Siap bagi tips berselfie lagi..dahsyat3x..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah siap ada dlm paper..tips ni..nampak x ke obsesan rakyat mlaysia berselfie :)

      Delete
  12. wahhh siap ada caranya.. terbaiklah

    ReplyDelete
  13. Saya kurang selfie ni klu utk upload di media sosial.. selfie suka2 simpan sendiri adalah hehee.. Nice sharing bro Sobri.. :D :D

    ReplyDelete
  14. Duckface.. Boleh x lepas ni nak cuba praktikkan tips di atas? Hahaha.. :P
    Yg tuka pro pic setiap 5 jam tu mmg xde keje lain la kot... =_="

    ReplyDelete
  15. buat camner pun last2 dikutuk kod. HAHA

    ReplyDelete
  16. hahaha trending skrg ni ye sobri: biarlah kalau depa memang comel buat cammana pun nampak comel..asalkan jaga aurat dah..

    ReplyDelete
  17. Ramai yang suka tengok diri sendiri dalam gambar.

    ReplyDelete
  18. Trauma dibuatnya tengok selfie yang paling atas tu :)

    ReplyDelete
  19. ahhahahahaha . eee tak mau laa macam kembar itik je

    ReplyDelete
  20. ahahahahahaha...nice info bro...saya sejak ada gopro ni asik selfie jer....sbb apa saya suka selfie skrg kerana biasanya klu travel mana2 gambar saya mesti xde ataupun tak byk....biasa laa pro and con seorang photographer kan...hihihihihihi... tu pasal laa cheq eem belikan saya gopro...ahahahahaha... :D

    ReplyDelete
  21. setakat ni suka tengok gambar selfie dato' ct. sebab dia memang cantik even close up macam mana pon. tapi kalau dah selalu, menyampah juga.. :p

    ReplyDelete
  22. nak tergelak tengok gambar yang pertama..tu..fail..he..he..churp-churp for you!!!

    ReplyDelete
  23. hehehe amboi ajar orang jadi perasan haih hehe

    ReplyDelete
  24. Oh tidakkk. Akak bukan pesennya org begini. Takut ada yg muntah tgk akak selfie nanti

    ReplyDelete
  25. Sesekali ada jugak buat ni...thanks for the tips..

    ReplyDelete
  26. I love taking picture of others, but I didn't like to get caught in picture >.<

    ReplyDelete
  27. akak tak suka selfie ni. tengok orang buat comel je.. bila tengok diri sendiri buat rasa hodohnya.. hehe..

    ReplyDelete
  28. tips yang menarik..boleh cuba nanti nie bro..hahaha..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca