Tips Menghasilan Blog Yang Menarik Perhatian | www.sobriyaacob.com

google advertising

Saturday, January 4, 2014

Tips Menghasilan Blog Yang Menarik Perhatian


Assalamualaikum & selamat berhujung minggu semua, Untuk entry kali ini saya ingin berkongsi / berbincang secara santai-santai bagaimana cara untuk menarik perhatian pembaca untuk berulang kali datang ke blog anda dan sekali gus untuk menghasilkan blog yang menarik dan mesra pembaca.

Antara blog yang menjadi perhatian pembaca berdasarkan pengalaman saya sendiri, ialah blog berbentuk jurnal, saya sendiri tidak pasti apa konsep penulisan jenis jurnal secara tepat, apa yang saya tahu cara penulisan ditulis secara santai dan bersahaja menceritakan pengalaman yang dirasainya sendiri, contohnya  ketika travel, cara / tips penjagaan anak, cara untuk memasak, kesihatan dan pelbagai lagi. Dimana para pembaca boleh berkongsi maklumat dan pandangan di rungan komen, ada perhubungan dua hala antara pemabaca dan penulis :P



Di bawah saya senaraikan tip-tips untuk menghasilkan blog yang menarik untuk menarik perhatian pembaca.


Kandungan blog yang menarik dan terkini

  • sentiasa hasilkan entry yang mempunyai kandungan yang menarik dan terkini, supaya pembaca setia blog anda akan ternanti-nanti setiap entry yang dihasilkan dan secara tidak langsung mampu menarik perhatian new reader!. Cara paling senang hasilkan entry berkaitan dengan isu semasa dan bincangkan bersama pemabaca blog anda, secara tidak langsung boleh mempengaruhi mereka untuk kembali mengunjungi blog anda kembali.


Gaya penulisan yang bersahaja

  • salah satu perkara yang susah untuk dipracticekan, sebab bukan semua orang ada gaya penulisan bersahaja atau sense of humor :P tambah-tambah saya, sebab saya memang tidak tahu nak menulis entry yang bersahaja sebab kadang-kadang saya cuba menghasilkan entry yang nampak santai tapi akhirnya masih nampak skema? kalau cuba masukkan unsur-unsur bersahaja dalam penulisan saya, memang pasti apa yang hendak saya tulis akan tersasar :P kepada semua blogger yang selalu membaca entry yang ditulis oleh saya apa pendapat anda dengan cara penulisan saya? 


konsisten mengupdate blog

  • ini yang saya cuba laksanakan sekarang sekurangnya satu entry satu hari, sebab anda pun paham berapa susahnya untuk menghasilkan satu entry, walaupun entry yang ditulis agak santai tapi masih memerlukan memasukkan info yang berkaitan dengan entry yang ditulis supaya pembaca mendapat sesuatu apabila membaca, selalunya waktu kita hendak menulis satu entry yang sudah difikirkan  bila di depan lappy memang selalunya idea yang difikirkan akan hilang tiba-tiba ! sedih :P Antara tips yang penting ialah pastikan para pembaca blog anda tidak ternanti-nanti  setiap post baru anda, maksudnya janganlah sebulan sekali baru post satu entry, ini penting untuk mengekalkan hubungan sesama blogger / pembaca supaya tidak beralih arah.




P/s: Macam mana dengan tips yang diberikan? boleh di ikut tak? bagi saya sekiranya anda mampu mengikuti kesumua tips di atas insaallah anda akan menjadi penulis yang baik, sebab untuk menjadi penulis yang baik memerlukan masa dan latihan yang lama untuk membentuk skill anda, lainlah anda mempunyai skill penulisan secara semula jadi, alhamdulilah:P  

Saya pun masih lagi merangkak-rangkak dan selalu hilang arah dalam penulisan blog saya dan selalunya apabila semakin ramai yang memberi respon terhadap cara penulisan kita itu bermaksud ia mampu memberi kesan yang tersendiri, menyentuh perasaan mereka yang membaca dan pastinya akan ada pembaca yang ternanti-nanti setiap entry yang dipost, itu benar sebab ada beberapa blog wajib yang selalu saya nanti-nantikan setiap entry terbaru mereka, nak tahu blog mana? adakah blog anda melekat disanubari saya, cuba tengok di ruangan komen, kalau saya rajin komen panjang-panjangdan berbalas komen di ruangan komen itulah blognya :)

46 comments:

  1. Part konsisten tu, hakak lah orangnya yang selalu bermasalah. Taim rajin, sekali sehari. Taim tak rajin 2minggu sekali. Abih camno. Gaya penulisan gitu juga. Ada masa teratur dan elegent gitu. Ada masa, budak UPSR punya karangan lagi baik. Yep, akak menghadapi masalah dengan kekonsistenan

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..he.. itulah akak..kadang bekerja mana la sempat nak update selalu..paling tidak pun..mesti x de idea masa nak menulis.. bab penggunaan bahasa.. mcm akak ckap la.. skjap ok tatabahasa semua..kadang mcm bdak upsr karangan lg cantik..skrag saya pun tgh cuba menkonstenkan mengupdate entry :)

      Delete
  2. akak bersetuju dengan semua tips menghasilkan blog yang menarik ini.. akak pun masih merangkak juga bab penulisan blog ini.. tak semua orang bersetuju dengan apa yang kita tulis.. ada masanya kita kena bersedia dengan kritikan dan teguran yang mungkin mengguris hati.. komen yang tak membina ada juga akak terima, mereka menafikan ada entri pengalaman yang akak tulis itu tidak benar.. sebab itu akak aktifkan comment moderation, komen sebegitu akak delete sahaja dan jadikan ia sebagai pengajaran agar terus menghasilkan entri yang bermutu pada masa akan datang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..blog akak pun apa kurangnya menarik dan penuh dgan infomasi dan dkat di hati pembaca..ya kadang tak semua orang setuju dgn apa kita tulis..untuk saya..saya ok..anda berhak setuju atau tidak sbab pendapat pemikiran..pengalaman dan latar blakang kita berbeza..mungkin dia tak alamai apa yg kita alami dan sebaliknya..semoga kita terus maju dan berjaya..itulah pengalaman adalah guru yg terbaik..selmat hujung minggu sis :)

      Delete
    2. insya-Allah.. selamat malam sobri.. menabung ikea.. :D

      Delete
  3. semoga sobri terus success di dalam dunia blog.. akak menabung rhb.. selamat berhujung minggu.. :D

    ReplyDelete
  4. kak dulu xkisahpun berapa orang yang sudi melawat blog kak, adik kak yg tolong bukakan n isterinya seorang blogger terkenal dgn pageview 12 juta xwartawan tolong promotkan link kat blognya adalah juga peningkatan traffic...agaknya kena juga menempel link di blog2 terkenal untuk menarik pengunjung2 blog. macam kak sedang buat la ni menumpang populariti blog sobri pulak...heh..heh..jgn jadi dedalu sudah yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke akak..ok la..bukan semua blogger penting trafik ada yang menulis blog nak tambahkan kawan2 dan bkongsi pngalman dan cerita mereka.. ituah satu cara nak tingkattkan trafik..tempekkan kat blog terkenal..sama2 menunmpang trafik.. eh tidaklah la blog saya trafik rendah je kak..he..he.. kalau akak x kisah boleh bg link blog isteri kawan adik akak punya blog :)

      Delete
    2. ok kak turunkan link address tu ya...http://www.dapurkakjee.com/

      Delete
  5. tak sabar nak tengok keberkesanan tips anda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun x x sabar utk melihat anda aplikasikan :)

      Delete
  6. boleh bella praktikan ni. thanks for sharing. =) hehee
    kdg2 setiap orang lain selesa dgn penggunaan ayat yang baku. bukan bermakna tak best tau ! good luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh terima kasih bella..
      ia itu betul..mungkin skrang tengah memeperkayakan penggunaan bahasa melayu..

      Delete
    2. bagus la! kan tahun melawat malaysia =)

      Delete
  7. saya perasan kalau tulis bab diri sendiri dan luahan perasaan tu memang ramai yang datang komen berbanding entry yang kita spend masa yang lama utk kaji dan tulis. ^_^ tq for the tips

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh itu salah satu tips yg bgus jugak.. ya ramai yg suka personal entry mungkin dkat di hati agaknya :)

      Delete
  8. Thanks for reminding me yg saya dah lama tak tulis entry beransur information xD Sejujurnya I've a lot of them tertulis dlm buku, siap dengan draft but sy juga ikut naluri hati :) Kadang2 dah plan nak publish this entry, then hati tergerak nak type entry lain so I just type itu dan publish. I'd rather follow my own senses because who knows, God purposely make u publish that entry utk orang lain :) Because sy pernah merasa, bila down sgt then bloggers publish entry yang sgt mendorong, sampai 4 5 entry. It's so refreshing :) Hihi.. So basically, that's how I blog. Ikut naluri.. I guess that's another tip. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya vee selalunya memng tulis apa yang tergerak nak typo pada masa itu terus taip..x ada draff..just tulis apa yang datang daripada hati..ya tapi gee saya suka baca apa yang gee tulis simpe dan santai..smuanya jujur dripada hati...tapi it ok lagipun kbanyakkan blogger bukanya ada khusus khas dlm bidang penulisan.. memang kbayakkan blogger akan membuat entry personal pasal life diorg.. dan selalunya entry yang ditulis bkaitan dgn jenis blog mereka gak..mcm saya campur2 rojak..smua yg tlintas di hati nak tulis :) saya memngs suka baca blog mengikut naluri berbanding copy n paste tanpa kredit or edit apa2 :) terima kasih atas pendapat ya vee :)

      Delete
  9. tulisan sobri mmg agak skema . apa yg lbh ptg isinya . saya juga masih mencari - cari niche yg sesuai utk bog . alhamdulillah , setakat ni ramai la juga pengomen setia malah dah mesra juga . maknanya konsep blog saya diterima . cuma bagi pihak saya , rasanya masih byk kekurangan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih akak atas pendapat.. vee menulisblog memng susah..tambah kalau nak pastikan blog mesra pembaca..smuanya memerlukan pengalaman dan kesabran utk mencari identiti sendiri.. kosep blog akak memng best... :P

      Delete
  10. Setuju apa yg sobri bgtau ni..pastikan satu entry sehari..dan menulis dgn spontan..hehe..agak2 sya pnya blog ada melekat kat ati sobri x?

    TOP tu pnynyi kumpulan big bang sobri..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya memng susah nak wat satu hari satu entry... tanpa entrt dgn gaya santai dan spontan..owh sudah semestinya blog kamu melekat di hati saya :)

      Delete
  11. wahhh dan nak tambah satu ^_^ pemilihan tajuk yang bersesuaian dan"catchy" thanks atas tips yang berkesan.. ishh blog acik banyak yang harus di perbaiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq acik..dapat yang selalu menjadi masalah saya ilah mcm mana nak tulis pemilihan tajuk yang menarik yg mesra seo pengguna..sangat susah..tq sharing pendapat acik :)

      Delete
  12. Well, I never thought about that.. About how to attract people reading our blog. I just wrote what I feel.. That's what personal blogging is all about. Alhamdulillah, ada orang nak baca. Mungkin sebab saya bukan jenis yg pentingkan pageviews.. Heee..*jangan ikot pe'el saya*

    Tentang blog En.Sobri ye.. setakat ni takda entri yg melalut lalut. Banyak info dan kadang2 ada yg En.Sobri tulis tu, menginsafkan. Begitukah En.Sobri kat luar? Jeng3.. Gaya penulisan En.Sobri pon bersahaja dan sopan. Hehe.. Ini pon salah satu taktik bahasa santai.

    Cuma kadang2 ada orang salah faham ingat bahasa santai sama erti dgn bahasa pasar. Bahasa pasar mejadikan struktur ayat tidak gramatis dgn mengabaikan hukum DM dan penggunaan penjodoh bilangan.

    Oh ye, selamat datang ke kelas Bahasa Melayu. :p

    And what makes me insteresting to go back to certain blog is not just what they wrote in there, actually it's about personality themselves. Kalau blogger tu rajin balas komen kita; suka buat lawak - tak semestinya; nampak budi bahasa dia dlm menulis & dia okay la; kita rasa boleh 'masuk' dengan dia.. To me, it's all about personality.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya gee rasanya tips dia atas selalunya diberikan oleh yang expert dunia blogging..atually saya paling suka pendapat gee. yang membuatkan kita tertarik kembali untuk datang mengunjungi blog itu baliik ialah pertama bloger itu rajin membalas kunjungan, kedua persenoliti.. it come nature tambah2 cara dia memberi komen, something lucu tapi mampu membuatkan kita ingat..terakhir kita boleg detect orang itu baca sampai habis or tak entry yang kita tulis melalui komen yang diberikan bkaitan dgn etry yg ditulis..

      ha..ha.. sebenarnya ramai kawan2 lama saya tambah2 waktu stdy dulu, yang cakap.. hey sobri kenapa blog ko semakin hari semakin skema ayat kau guna..memng lain dgn persenaliti ko... sbab mugkin dalam blog saya cuba guna ayat yang proper tatabahasa melayu..lengkap dengan ejaan full bahasa melayu..cuba tgok komen2 saya dkat blog org lain..memng terabur penggunaan bm..ayat shot form..kadang org boleh paham atau x.. nasib la :)..anyway tq pkongsian klas bahasa melayu..ur blog antara blog yg saya suka kunjungi sbab pertma u suka balas komen di dalam komen kedua..cara penulisan lain daripada yg lain..memng menarik phatian saya dtang iklas daripada sanubari he..he..he.... tq komen saya amat menghargainya gee :) P

      Delete
    2. kan kan kan? hehehehe.. boleh detect dah dari situ.. :p

      alah saya pon sama. bila masuk bab komen terus guna rojak, terus guna shortform.. entahlah, habit maybe?

      oh ye ke suka? bangganya, kembang kempis dah idung ni. saya ingatkan saya menulis syok2 sendiri je.. ehehhehe.. masyeh2.. (:

      Delete
  13. cara penyampaian yang santai yang kak ana kurang sikit...macam sobri katakanlah kadang-kadang skema juga..mungkin tahap pemikiran kak ana kut berbanding dengan anak-anak yang jauh lebih muda...tq berkongsi tips yang berguna ni..memang selalu nantikan entri2 sobri di aku vs kehidupan..

    ReplyDelete
  14. Salam Sobri, terima kasih sudi follow blog usang kakpb. Dah follow juga tadi blog awak. Tips yg Sobri tulis diatas tu mmg dah bnyk yg kakpb baca cuma trpulang pd tuan/puan blog utk amalkan. Masalah kakpb sama spt Sobri, ayat skema memanjang. Tak reti nak santai mcm orang lain, gila2 sikit mesti orang suka baca kan? Tapi kalau dah sejak azali mcm tu, payah juga nak mengubah penulisan kita ni. Tak sama mcm kat facebook, boleh santai2...

    ReplyDelete
  15. Setuju.. bnyk lg yg sy kena belajar ttg blog ni terutama utk menghasilkan penulisan yg baik. T kasih diatas tips & perkongsian nasihat ini. Mudah2an membawa kebaikan bersama... semoga blog Aku vs Kehidupan terus berjaya.. aamiin.. :)

    ReplyDelete
  16. nice tips!boleh la dipraktikkan selepas ni..niesa pun dalam proses cuba utk memperbaiki gaya penulisan dan isi-isi yang sesuai..kalau asyik cerita pasal diri sendiri mungkin lama-lama pun org akan bosan kot baca..hikhik...dan mungkin niesa akan lebihkan isi dalam mempromosikan sarawak..hahaha..mcm dh dpt 1 azam plak kan..thanks sobri!

    ReplyDelete
  17. menarik tu subjektif...ada org suka blog yg ringan dan bersahaja, ada jg suka artikel yg berilmiah, berilmu dan heavy..dua2 akak suka baca..tak perlu ikut blogger lain, be yourself...

    ReplyDelete
  18. sama la kita.. kadang2 merepek je yg lebih dari penceritaan.. selalu tersasar tp apa pun harap2 blog tak terus suyi sepi kan

    ReplyDelete
  19. Bole Nurul praktikkan ni.. idea mcm lambatnye nak mai..adoiiii.. Thanks Sobri :)

    ReplyDelete
  20. tips yang sangat berguna. CF pon dalam proses belajar lagi :)

    ReplyDelete
  21. thanks 4 da tips bro..sebenarnya blog ko sendiri dah cukup menarik bagi aku kerana isu-isu yang ko bangkitkan juga merupakan isu baru dan juga teknik ko menulis yang nampak sempoi dan mudah dipahami...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  22. bagus ni tips tu. betul jgk .tulis biar santai je kan

    ReplyDelete
  23. saya suka dgn penulisan blog sobri.. ada intro, ada isi ada kesimpulan.... hehehe....

    p/s: bapa kali view draft sebelum publish? :p

    ReplyDelete
  24. so far ika cuba laa buat yang terbaik untuk blog...tp sobri tahu laa an akhir2 ni ika busy...dgn practical lg 10hb ni...so agak terbatas...insyaAllah akan maintain...cuma take time kut :)

    apa pun goodluck for your blog k sobri...

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca