Senarai Tempat-Tempat Menarik Di Pulau Pinang | www.sobriyaacob.com

Monday, February 3, 2014

Senarai Tempat-Tempat Menarik Di Pulau Pinang



Assalamualaikumdan salam sejahtera, apa khabar semua? owh nampaknya masih ramai dalam mood bercuti Raya, bagi yang kena bekerja hari ini jangan stress ya :P Untuk entry kali ini saya bukannya ingin menyenaraikan Senarai Tempat-Tempat Menarik Di Pulau Pinang, tapi lebih kepada ingin berkongsi satu Laman web yang cukup lengkap senarai kawasan perlancongan di Pulau Pinang lengkap dengan maklumat yang diperlukan bagi anda yang pertama kali ke pulau pinang dan ingin ke destinasi dengan menaiki Bas Awan / Rapid Penang, bagaimana hendak ke lokasi & menaiki bas number berapa? 

Sebelum ini saya ada membuat Senarai Tempat Perlancongan Menarik Di Pulau Pinang, Malaysia, senarai kawasan menarik yang boleh dikunjungi, apa yang ditawarkan dan tarikan terbaru yang ada. Kebanyakkan maklumat yang saya perolehi daripada laman web dan kebanyakkan maklumat ditulis dalam bahasa inggeris dan tidak disertai cara-cara untuk ke lokasi dengan menaiki Public Transport. Saya ada menerima beberapa komen yang request untuk saya menyenaraikan cara untuk ke lokasi tersebut dengan menaiki Bas Awam.



Untuk memudahkan anda semua, boleh rujuk ke website http://www.batuferinggi.info/.

Sebelum terlupa sebelum ini saya ada menyenaraikan senarai Tempat menarik di Malaysia, tapi masih belum lengkap sepenuhnya. Setakat ini saya hanya mampu menyenaraikan beberapa  buah negeri dan  lokasi menarik untuk dikunjungi, insaallah dari masa ke semasa, saya akan cuba untuk membuat senarai penuh lokasi menarik yang ada di seluruh Malaysia.



Oh ya bagi anda yang ingin mengunjungi Pulau Pinang, boleh membaca pengalaman saya terdahulu melawat pulau pinang *tapi agak funny bila anda baca, terabur bahasa, entry lama 3 tahun yang lalu, dan beberapa entry terbaru*. Sekarang saya agak busy, jadi maaf kurang sempat membalas kunjungan anda semua, but im still reading your blog guy's, as silent reader. To Gee from Blog Diari Dandilon thank atas entry penghargaan top 3, saya sangat menghargainya sebab first time entry penghargaan nama kite masuk senarai... keh.keh.  :P  

36 comments:

  1. Byk gak tempat best di Penang. Wish one day sy boleh jalan2 pusing Penang. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya byak tmpat mnarik di peneng..insaallah..jgn lupa dtg ya :)

      Delete
  2. salam pagi...pernah ronda-ronda balik pulau makan durian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat pagi sis..owh sedapnya..durian balik pulau terbaik..

      Delete
  3. Kita suka gi penang..makan pasembor sotong bakar tepi laut..best!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh sama la..tapi pesembur sotong x pnh try lg :)

      Delete
  4. harap2 boleh jejak kaki ke penang..take care sobri!
    thanks sudi click tabung niesa..menyumbang utk sobri jugak.. ;)

    ReplyDelete
  5. Dulu saya suka prgi penang.. tp skrng tak kesempatan ni ke sana lg.. thanks sharing bro Sobri.. ada rezeki & waktu mmg nk pi Penang.. :)

    ReplyDelete
  6. One day I'll be there. And you'll be my tourist guide.. ;)

    ReplyDelete
  7. last time pergi form 4, masa national camping zaman sekolah..
    hope can go there soon..teringin nak backpack je...

    ReplyDelete
  8. Menarik info ni. Dah lama tak kesana. Mesti banyak perubahan

    ReplyDelete
  9. sally pernah g penang 3 kali je...tu pun tak hbs jalan

    ReplyDelete
  10. fist time gi penang x de plan khas . pakai terjah jer . sudahnya byk tpt yg tak pergi sbb x tau tpt tu mmg best kat penang !

    ReplyDelete
  11. Pulau Pinang memenag memberi seribu satu kenangan masa pergi dengan kawan2 tempoh hari :D

    ReplyDelete
  12. Bilalah dapat merasa pergi ke Pulau Pinang pulakss..
    Tourist guide dah ade nih.
    Hihi.. >.<

    Oh ye, you are most welcome En.Sobri.
    Happy blogging!

    ReplyDelete
  13. bila tengok gambar-gambar di sini rasa nak pergi tempat tersebut.. cantik 2 semuanya.. macam mane boleh merantau banyak tempat ?

    p/s : harap dapat vote blog acik untuk favorite lifestyle blog di media social awards. cara-cara ada di blog acik

    ReplyDelete
  14. Penang - memang menarik..heritage sites, foods, seaside, islands, etc..etc..'the Pearl of the Orient'..

    ReplyDelete
  15. Penang memang best...
    Lama dah bunda tak kesana...

    ReplyDelete
  16. Penang is nice yang xnice jammed tu hehehe

    ReplyDelete
  17. salam. tak penah pegi penang lagi ..mesti seronok kan disana :)

    ReplyDelete
  18. char kuew tiaw. mee udang. penang ! sedap !

    ReplyDelete
  19. ni sudah baguih leh ler klik ka situ nanti kalau nak melancong...
    penang dha lama akak tak sampai... tunggu...

    ReplyDelete
  20. tanah besar dia pun banyak jugak lokasi menarik :D

    ReplyDelete
  21. cantik foto first tu. nice! cuti-cuti Malaysia!

    ReplyDelete
  22. When you said busy, I imagine 2 kinds of busy, busy with travelling or busy with other things? xD
    Nevertheless, may Allah ease your work ^^

    ReplyDelete
  23. walaupun licha duduk dekat perak dah dekat utara. dah dekat 2 tahun tak pergi penang.. hahaha..boleh tak macam tu?

    ReplyDelete
  24. dah lama cheq tak pi penang pekena pasemboq.... nak ajak geng pi JJCM kat penang pulak lah.. :)

    ReplyDelete
  25. lama dah tak pegi...nanti nak pegi jugak..

    ReplyDelete
  26. Last pergi Penang tahun lepas kalau x silap. Pergi jalan-jalan n photoshoot dengan Nisa Kay. hehe

    ReplyDelete
  27. Kak sarah yg tggl kt sg bakap ni pun pusing penang x habis lgi

    ReplyDelete
  28. kalau time cuti panjang...mmg la x berhajat nak ke penang...sbb dah sah2 la jem...

    ReplyDelete
  29. banyak pantai yg menarik kat penang nih ... byr hutang @ topup nivea .

    ReplyDelete
  30. beberapa kali ke Pulau Pinang, tapi berjalan-jalan hanya baru dua kali

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca