Tips Merancang Percutian | www.sobriyaacob.com

google advertising

Tuesday, February 25, 2014

Tips Merancang Percutian


Assalamualaikum dan salam sejahtera, sebenarnya entry ini sudah lama di draff, baru perasan tadi! :P jadi untuk post kali ini saya akan berkongi tips merancang percutian. Diharapkan tips pendek ini boleh membantu anda merancang percutian sama ada bercuti di dalam negara atau dalam malaysia.

ok bagi anda yang sukakan bercuti di dalam negara anda boleh rujuk link di bawah senarai destinasi perlancongan menarik yang ada di Malaysia ok!.


Tips mudah dan ringkas untuk merancang percutian idaman anda!

  • Membuat senarai apa yang perlu dilakukan dan anggaran perbelanjaan sebelum pergi bercuti. Ini termasuk penginapan, makan, minum, pengangkutan dan bayaran lain seperti tol dan cenderahati. 
  • Layari internet atau membaca iklan di akhbar untuk mengetahui lebih lanjut keistimewaan tempat yang bakal dikunjungi untuk mendapat idea sebelum tiba di tempat itu. 
  • Anda juga boleh mengambil kesempatan bermalam di destinasi pelancongan itu dengan memilih hotel atau resort yang sesuai dengan bajet ditetepkan. 
  • Tempat menarik seperti kawasan perkelahan di sungai dan laut yang berhampiran kediaman juga boleh dijadikan lokasi untuk membawa anak- anak menghabiskan masa lapang mereka 
  • Jadilah, pengguna yang baik dan pelancong yang berhemah dalam merancang percutian supaya tidak terlebih bajet yang boleh menyebabkan mood selepas bercuti juga terganggu akibat daripada gangguan perjalanan kewangan.
  • Sekiranya anda berada dalam bahaya atau anda ragu-ragu keselamatan anda mungkin berada dalam bahaya, cepat-cepatlah hubungi rakan-rakan anda atapun hubungi polis
  • Pastikan anda semak terlebih dahulu jadual pengangkutan awam supaya anda tidak terlepas servis yang terakhir pada hari tersebut
  • Elakkan daripada keluar berseorangan. Sekiranya anda hendak keluar ke sesuatu tempat, pastikan anda beritahu rakan serumah anda kemana anda pergi dan bila sepatutnya anda akan pulang ke rumah
  • Bercuti sambil meneroka Malaysia kerana terlalu banyak lokasi percutian yang menarik di negara ini yang setanding dengan negara luar.

P/s: Tidak kira bercuti di dalam atau luar negara, yang paling penting perlulah merancang percutian mengikut kemampuan atau bajet yang ditetapkan, selamat bercuti semua :P


34 comments:

  1. saya tambah satu point, sediakan duit yang cukup.... supaya ada bajet untuk shopping.. ekekeke....

    ReplyDelete
  2. yg ptg budget . lagi baik klu lbh sbb blh cover klu timbul masalah .

    ReplyDelete
  3. betul tu, selalu masa cuti x sedar wang banyak habis...ehehe

    ReplyDelete
  4. Good tips Sobri: memang perlu Google dahulu sebelum ke satu2 tempat utk memudahkan dan tambah info: kdg2 itulah kebaikan para blogger yg kongsi info utk orang ramai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. google tu penting gak..salah satu cara nak cari info :P

      Delete
  5. thanks for the tips.. mmg ada perancangan nk jenjalan pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur wc..hope berguna nanti :P
      happy holiday ..

      Delete
  6. apa pon... merancang itu memudahkan urusan sebenarnya lagi2 dalam percutian, ada yg main terus terjah maka bajet pon boleh terbabas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bro... kena buat rancangan..tapi yg jenis suka terjah tu..pun best jugak..tapi x ramai la berani ambil risiko.. :P

      Delete
  7. yang paling penting adalah perancangan dan duit (budget).. acik suka blog ini.. banyak ilmu yang dapat.. harap tahun depan masuk bertanding MSMW dalam kategori travel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.. rasanya masih x layak nak bertanding acik..tapi apa salahnya nak mencuba :P

      Delete
  8. xlama lagi akan cuti sekolah bolehlah mula merancang percutian sambil berkongsi tips yg sobri beri...berguna sangat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama semoga bermanfaat bg yg membaca sis :P

      Delete
  9. Tak lama saya pun akan bercuti. Ni pun tengah google2 nak carik hotel yg sesuai dgn bajet.

    ReplyDelete
  10. HAHA . Dah lama tak gi bercuti . Insya-Allah , tunggulah ada rezeki dan masa yang sesuai :D

    ReplyDelete
  11. Betul tu.. kena dptkan sedikit sebanyak maklumat & gambaran ttg tempat yg nak di tuju tu.. jngn main terjah je.. tak jadi apa nantinya... Nice sharing bro Sobri.. :)

    ReplyDelete
  12. Betul tu Sobri..Kita selalu sediakan list kalau nak travel..senangkan..click-click for you!!!

    ReplyDelete
  13. bagus perkongsian tips merancang percutian ini sobri.. apa yang penting sentiasa utamakan keselamatan..

    ReplyDelete
  14. bagus perkongsian tips merancang percutian ini sobri.. apa yang penting sentiasa utamakan keselamatan.. churp2 je keluar..

    ReplyDelete
  15. baca entry nie macam rasa tak sabar plak nak pergi bercuti kat sabah..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  16. teringin nk melancong ke luar negara dgn kawan2. mesti best kan. hehee

    ReplyDelete
  17. Tips yang bagus bro.... Kitaorg pun selalu buat research dulu sebelum travel.... dan cuba minimise kan budget serendah yg boleh... tempat penginapan tak perlu yg mewah2 dan waktu makan pun boleh dijadualkan supaya boleh kawal budget... sentiasa mencari public transportation yg murah atau berkongsi dgn traveller yg lain.. :D

    ReplyDelete
  18. Nice tipsss....yeay!tak sabarnya nak pg bercuti...weee...thanks sobri...nnti nk godek entry lama aobri la..hahaha

    ReplyDelete
  19. Thanks Sobri.. sudi berkongsi tips :)

    ReplyDelete
  20. Thanks Sobri... sangat beguna sekali tips nya..
    Dunia Wisata Tour Organizer
    call 0341-456444
    web www.duniawisataku.com
    Enjoy travelling wit us!!

    ReplyDelete
  21. teringat masa baru nak start travel dulu, memang main redah je dgn hotel xbook, ape pon psl tmpat tu xgoogle. haha mujurlah time tu semua dipermudahkan. kalau x haru jgk.

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca