10 Senarai Makanan Yang Boleh Menggantikan Vitamin | sobriyaacob.com

Sunday, March 23, 2014

10 Senarai Makanan Yang Boleh Menggantikan Vitamin


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, tahukan anda bahaya kebanyakan makanan harian kita mempunyai vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan. Contohnya kekacang dan daging kaya dengan vitamin A, dan sayuran hijau kaya dengan vitamin E.

Untuk entry hari ini saya akan berkongsi senarai makanan yang boleh menggantikan vitamin yang boleh diperolehi di rumah sahaja! Cuba anda pergi ke dapur. Di dapur ada banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi vitamin. 

Setiap sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai kandungan vitamin yang tersendiri dan boleh dikatakan hampir semua makanan mempunyai kandungan vitamin. 

 10 senarai makanan yang boleh menggantikan vitamin
Tomato - kaya dengan vitamin A, C, dan serat juga zat besi.

 Avokado - kaya dengan khasiat protein, kalsium, zat besi, vitamin A dan C.


Pisang - vitamin A dan C, potasium dan zat besi.

Nanas - vitamin A, B, dan C.

Telur, susu, hati - menyediakan vitamin A.

Kekacang dan daging - sumber kepada vitamin B1.

Keju, putih telur, dan yogurt - menyediakan vitamin B2.

Ubi kentang, sardin, dan tuna - sumber untuk vitamin D.



 Sayuran berdaun hijau, kacang soya, dan gandum - kaya dengan vitamin E.

Kubis dan daun salad - penyumbang kepada vitamin K.

P/s : Kalau anda hendak tahu, lobak, kubis, tomato, buah limau, epal, dan pelbagai jenis sayuran dan buah-buahan lain merupakan sumber vitamin yang baik untuk kesihatan. Setiap sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai kandungan vitamin yang tersendiri dan boleh dikatakan hampir semua makanan mempunyai kandungan vitamin. Cuma yang membezakan adalah jenis-jenis vitaminnya. 


37 comments:

  1. terima kasih berkongsi...saya paling minat tomato...bukan untuk menjaga kesihatan, tapi suka rasanya yang masam-masam sikit tu...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la saya suka romato.. yg penting tomato good product

      Delete
  2. Assalammualaikum...sobri,

    bagus entry berkenaan dengan khasiat setiap buah-buahan dan sayuran nie..

    mselim3

    ReplyDelete
  3. Vee allergic ngan nanas, so tolak tepi itu nanas :P Actually byk yg berkhasiat, cuma yg memudaratkan ialah cara penyediaan. Misalnya, telur tu kita goreng dgn garam, sos tiram + minyak so it turns out to be something that's bad.. Gitu lorh! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya vee antara benda lain yg kita kena fikir..mcm mana nak masak..kalau salah masak..x dpat juga vitamin tu..good sharing vee :P

      Delete
  4. good sharing...:)

    *klik iklan..:)

    ReplyDelete
  5. Saya paling kurang suka sayur . HUHU >_<

    ReplyDelete
  6. akak suka makan sayur dan buah-buahan.. sangat elok mengambil sayur dan buah semulajadi begitu.. bagus entri ini.. menabung tesco, churp2, tesco.. selamat berhujung minggu sobri.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama sis.. ya terima kasih :P

      Delete
    2. pisang tu paling sedap.. enak dimakan begitu sahaja.. menabung digi, tesco, digi lagi.. selamat malam.. :D

      Delete
  7. setiap sayur tak boleh kerap pengambilannya . mcm kobis , hanya digalakkan makan 3 x seminggu . klu kerap akan ada kesan lain pula nanti ... kasi zat DiGi kat sobri .

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh bagus penambahan info sis.. thank for sharing ya :P

      Delete
  8. Sayur2an & buah2an mmg akan makan, in shaa Allah... :)

    ReplyDelete
  9. bagus info ni sobri...thx for sharing...

    ReplyDelete
  10. good info :) i loikee pisang. hewhew :3

    ReplyDelete
  11. tak suka nenas.. gatal lidah kot bila makan. :P

    ReplyDelete
  12. Terima kasih atas perkongsian. At least sekarang saya tahu saya makan benda yang berkhasiat juga.

    ReplyDelete
  13. sayur + buah-buahan bagus sbnrnye kan tp tu la kena tawu cara penyediaan dan jugak limit pengambilan. karang jadi benda lain pulak hehe

    NENAS tu feveret ! aummmmm ! hehe

    ReplyDelete
  14. perkongsian yg baik... seelok-eloknya kita perolehi zat2 yg diperlukan ni dari sumber semula jadi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. lebih sihat macam tu, berbanding ambil dari pil2 dan sebagainya..

    ReplyDelete
  15. Salam Isnin Sobri...Fruits tu memang makanan harian kita..meriah lagi gambar dalam bowl tu...

    DIGI & DIGI & Samsung Galaxy for you..

    ReplyDelete
  16. thanks share..niesa kalau bab buah boleh la masuk..kalau bab sayur tu..jeling guna mata je kot..ahaha..semua ada kebaikan tersendiri..cuma cara penyediaan tu yg akan menambahkan mungkin sikit kesilapan dlm pengambilan..hehe..

    click digi dan colgate kat sini.. :D

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum. wahh bestnya.. sheila suka kentang dengan tomato tu. hehehe selamat pagi, singgah sambil menabung sini ~~~

    ReplyDelete
  18. aaaaaaaaaaaa sedapnya semua tu hikhik.
    Tapi qila kureng sikit buah buah ni sebenarnya. Tak tahu kenapa. Mungkin sbb takde dekat rumah? :P hihihi

    p/s: qila click lazada 10kali terus hehe :D
    maaf lah lambat blogwalking ye cik sobriiii

    ReplyDelete
  19. salam..huisshh..nampak segar+ semuanya! hee nice sharing :)

    ReplyDelete
  20. yummy... dlm byk2 tu smua menyelerakan kecuali avokado... T___T

    ReplyDelete
  21. gambar2 tu menyelerakan betul... hahahah

    ReplyDelete
  22. campuq semua tu terus jadi salad... sedap kan..? hehehe....

    ReplyDelete
  23. pisang! yeah! enak dimakan..hee..

    buah-buahan dan sayur-sayuran tu y sgt bagus kn..=)

    ReplyDelete
  24. izinkan saya share dlm blog www.keluargahebat.com ya,encik. info yg sgt berguna :)

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca