Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Sembilan, Malaysia | www.sobriyaacob.com

Monday, March 3, 2014

Senarai Tempat Pelancongan Menarik Di Negeri Sembilan, Malaysia


Assalamualaikum & salam sejahtera, Ini merupakan menyiapkan entry ke 7 senarai kawasan pelancongan yang menarik di Malaysia. Seperti yang ada sedia tahu, sempena dengan tahun Melawat Malaysia 2014, saya akan menyenaraikan info-info dan tempat pelancongan yang menarik yang ada di setiap negeri di Malaysia & sebelum ini saya menyenaraikan tempat pelancongan yang menarik di Perak, Pahang, Pulau Pinang, kedah, sabah dan Perlis, anda boleh klik link di bawah untuk membaca entry terdahulu.


Untuk negeri yang berikutnya saya memilih Negeri Sembilan, negeri yang kaya dengan adat dan warisan tersendiri terutama dengan adat dan budaya Minangkabau. Antara destinasi perlancongan yang sangat popular di Negeri Sembilan sudah semestinya Pantai Port Dickson. Jadi untuk entry kali ini saya menyenaraikan kawasan-kawasan pelancongan lain yang menarik untuk dilawati sekiranya anda datang ke Negeri Sembilan, jadi jom lihat senarai di bawah :P

Senarai Kawasan Pelancongan Yang Menarik Di Negeri Sembilan, Malaysia 
List Of Interesting Places In Negeri Sembilan, Malaysia

Seri Menanti Royal Museum / Seri Menanti Royal Museum

The Seri Menanti Royal Museum was built in 1902 - 1905. It was originally a palace for the Negeri Sembilan Royal family. It is situated in the Royal town of Seri Menanti, about 50 km from the capital, Seremban. This five storey wooden palace, was built using no nails or screws. The carpenters at the time used wooden pegs so that the palace would be able to withstand the times. It also uses 99 solid timber pillars, soaring 65 feet. Black in colour, the palace also has intricate flower motifs beautifying the regal palace. Visitors can find costumes, weaponry, bed chambers as well as documents on the royal lineage on display in the museum

Port Dickson Beach / Pantai Pork Dickson

Port Dickson, or PD to locals, is a beach and holiday destination situated about 32 km from Seremban and 90 km from Kuala Lumpur. It is located in the state of Negeri Sembilan in Peninsular Malaysia. It takes just over an hour by car to travel from Kuala Lumpur to Port Dickson along the North-South Expressway. The beaches of Port Dickson (PD) is a famous weekend retreat for city dwellers. 

Port Dickson is said to have been named after a British officer, Sir John Frederik Dickson in 1889. Others mention that the place was named after another British officer who supervised the British ports handling ore in Lukut, a district of Port Dickson at the time. Port Dickson is more famous for its attractive beaches, ample amenities and good infrastructure. There are also various types of accommodation for those wishing to holiday here. Among the famous beaches here are Teluk Kemang and Blue Lagoon. There are also infrastructure for watersports dan beach activity. 

Army Museum / Muzium Tentera Darat 

The Army Museum will lead us back to the memoirs of various inheritance, ultimate collections of artifact which had once witnessed the battlement to retain the sovereignty of our beloved country. The Army Museum has been honoured a MERIT AWARD in category of "Best Tourist Attraction" with National Identity (Heritage) 2005/2006 by the Tourism Malaysia. Come and experience the Pepper Ghost, the first of its kind in Malaysia and the atmosphere of the night at the dock of Malacca fort as well as the underground tunnel of the Malayan Communist Party.

Angsi mountain / Gunung Angsi

Angsi mountain located in Tanjung Ipoh, located in the Districts, Kuala Pilah has an altitude as high as 825 meters (2,702 feet). It is one of the attractions for the ulu Bendol Forest Recreation and open for climbing. Climbing Mount Angsi normally takes four hours through the 4.5-mile trail along the sungai Batang Terachi. From Mount Angsi, climbers can see the Gunung Telapa Buruk, Gunung Berembun, Gunung Datuk and Gunung Tampin. Gunung Angsi is located in the Ulu Bendul Recreational Forest’s compound. The recreational forest itself is a good place to have a weekend with family. They have camping grounds, bbq spot, river and also a large swimming pool filled with river water

Ulu Bendul Recreational / Pusat Rekreasi Ulu Bendul

Ulu Bendul Recreational Forest is located in the Districts, N.Sembilan. Facilities such as rest huts, campsites, a herb garden, a snake park, chalets, toilets, and trails. Open from 7.00 am to 6.00 pm. For activities and overnight camping. 20 km from Seremban and 20 km from the city of Segment through Jalan Seremban-Kuala Segment. Ulu Bendul Recreational Forest is located in the Forest Angsi which is a type of lowland dipterocarp forest.

Jeram Toi

The Jeram Toi waterfalls are located about halfway between Seremban and Kuala Kelawang. They were discovered by the British in 1895 and became a popular place for a relaxing bath and a family picnic. Access is very easy from the Seremban-Kuala Kelawang road. In earlier days you just had to park beside the road, but at present this road is being upgraded to a four-lane highway. A special exit, clearly signposted, has been made to Jeram Toi

The park has shelters, toilets, barbeque pits, and a cemented walkway with steps leading up the gorge. The place might be crowded on weekends, but on a weekday it is quite desolate. That the entrance to the park is no longer off the main road, might explain the impression of deacy.The main attraction of Jeram Gading is waterfalls, clear water flowing through the trees and a splash of water to the left and right each time it hit the obstruction, and the ball-shaped rotating white foam before vanishing in a quieter area. Although the area is not suitable for kayak, it is an ideal place for a family picnic. 

Jeram Gading

Located 23km from K. Klawang, Mukim Jeram Gading in Kenaboi. On the way here, you'll have to pass and enjoy the green scenery, many fruit trees and orchards belonging to local residents. In addition to the compelling scenery, visitors will breathe fresh air because this area has not been fully explored.

Entry ini ditulis khas menyokong kempen tahun melawat malaysia 2014. 

P/s: Macam mana dengan senarai kawasan pelancongan menarik yang ada di Negeri Sembilan, Sangat menarik bukan? Negeri sembilan bukan sahaja kaya dengan adat dan warisan dan juga mempunyai destinasi pelancongan yang sangat menarik untuk dilawati. Diharapkan dengan entry kali ini boleh dijadikan sebagai rujukan sekiranya anda mencari info dan senarai kawasan yang menarik ada di Negeri Sembilan serta jangan lupa bookmark entry :P

kebanyakkan info dan gambar diambil daripada google, wikipedia laman web tourism negeri & laman web tourism Malaysia & sekiranya ada sebarang kesalahan atau keliruan maklumat penulis blog tidak bertanggungjawab 

Senarai di atas hanyalah sebahagian kecil daripada tempat yang wajib dikunjungi sekiranya anda mengunjungi Negeri Sembilan, jadi bagi anda yang mempunyai info / maklumat tambahan mengenai kawasan menarik lain yang tidak tersenarai yang ada di Negeri tersebut bolehlah kongsikan di ruangan komen sebagai maklumat dan rujukan kita bersama :P


54 comments:

  1. promote n.sembilan. thanks bro. hehehe..

    ReplyDelete
  2. salam. wahhh..menariknya tempatnya..hope one day akan dapat datang sini :)

    ReplyDelete
  3. bila sebut n9 , cuma terlintas PD dan ulu bendol jer ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la saya kak..lpas wat research sikit..rupanya byak lg kawasan plancongan mnarik di N9

      Delete
  4. dalam banyak2 tempat kat N9 sebenarnya aku teringin nak pegi istana meranti tu tapi masih belum ada rezeki lagi nak pegi..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la bro..teringin juga nak lihat seni ukiran..minagkabau..:P

      Delete
  5. kampung pelegong tu yang best..dekat sgt dgn sawah padi..pergi masa menuai mesti cantik pemandangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah pnah sampai ya? ya cantik suasana kmpung melayu :P

      Delete
    2. Padi dekat bhagian mana kat pelegong tu?

      Delete
  6. Elok sgt tu dik...blum sampai n.sembilan..seremban pun dh sesat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..he.. lpas ni sis kena bawa gprs la kak ya :)

      Delete
    2. Gprs ke gps boh.. aduiii. Kekekekeeke

      Delete
    3. ala silap typing ler.. he..he.. :P

      Delete
  7. akak pernah pergi ke port dickson sahaja setakat ini sobri.. bila tengok sawah padi tu terus teringat kat kampung akak di perak..

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. owh ..negeri yg kaya dengan adat dan warisan :P

      Delete
  9. Kita cukup suka pergi PD resort. Pantai dia pun not badkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pd la paling dkat dengan kl kak..boleh balik hari :P

      Delete
  10. Menarik juga army museum tu.. thanks sharing bro Sobri.. :)

    ReplyDelete
  11. HAHA . Bangga jadi anak orang Minang . Rindunya nak jalan-jalan kat N. Sembilan :D

    ReplyDelete
  12. akak suka tempat yang ada air terjun..:)

    ReplyDelete
  13. Bagus sekali usaha anda menyenaraikan lokasi menarik disetiap negeri. Pasti trafik juga bagus dan berterusan kan... :)
    Rasanya satu lagi lokasi menarik adalah kolam air panas Poring di Pedas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih bro..alhamdulilah....amin
      mudah-mudahan membantu org2 mencari2 tempat2 mnarik di seluruh malaysia..
      doa2kan smoga trafik berterusan bro :)

      Delete
  14. dua tempat je ika dah pergi, port dickson ngn muzium tentera tu :))

    lama tak singgah blog sobri...sihat?? heeee...semoga terus gigih berblogging ya..insyaAllah ika free2 ika terjah semua entry sobri nanti...rindu pulak nak active blogging T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..almak ika..lamanya x berblogging..
      sihat...terima kasih..semoga ika trus maju jaya..
      dan suksess utkl i ya :)

      Delete
  15. cantik gambar tu..terbaik! Banyak juga tempat menarik yang ada kat Negeri Sembilan ni. Selalu juga ke sana.

    ReplyDelete
  16. nie yang buat den raso nak poie nogori semilan.. ekekeke... gunung angsi, jeram toi macam menarik jer..kena plan pergi situ....

    ReplyDelete
  17. kenangan cinta cinta monyet shin byk kat negeri ni.. masa shin dok Bkt Chedang N9 huhu.. #rindu

    ReplyDelete
  18. ada few places yang noe dah pergi...teringin nak pegi gunung angsi tu..

    ReplyDelete
  19. saya rasa macam pernah jumpa gambar nombor dua tu.
    kat PD rupanya... oooo... Lawa pemandangan dia..

    ReplyDelete
  20. Pernah jalan sekali je kat Port Dickson lamaaa dulu... banyak juga rupenye tempat yang bole dilawati.. bole la planning ke sana lepas ni.. :)

    ReplyDelete
  21. wuaaa..suka la tgk homestay tu..mendamaikan...harap2 1 hari nnti boleh jejak kaki ke sana..hehe

    ReplyDelete
  22. banyak jugak tempat2 menarik kat N9 rupanya..... nice compilation bro..... :D

    ReplyDelete
  23. x pernah lagi sampai ke negeri 9... teringin jugak nk pergi.. hehe

    ReplyDelete
  24. mcm tertarik je nak bawak anak pegi ke muzium tentera darat ni..

    ReplyDelete
  25. eden ni org nogori... kek podeksen.. pantai tu tompat moinan den jo maso kocik dulu. walaupun eden skang blajo kek sabah, hati den totap di nogori den. muzium tentera tu doket jo dengan umoh den. jalan kaki jo selalu.. kalau ado sesapo cari tompat nak melancong, dtg la nogori.. kami noghorian xdak sombong. eden banggo dongan nogori den..

    ReplyDelete
  26. Port Dickson menarik

    ReplyDelete
  27. Nk mandi jeram toi @ jeram gading di jelebu, bgth la...ese blh tlg bw kn...ke istana lamo seri menanti pn blh....cumo, sekarang ni istana tu ditutup kpd pelawat dgr eh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni alamat email ese....d045270@gmail.com
      Ese xdo nk kono an apo2 cas doh....byk lg tmpt menarik di jolobu cth eh, makam moyang salleh, masjid kg.dulang....ese ni bkn org jolobu, tp kojo di sini....

      Delete
  28. Wahhh.. cantiknya tempat ni.. pernah jugak bercuti di Port Dickson, tp masa tu sambil team building..

    http://miaqaisarah.com/2015/04/20/team-building-supermom-di-port-dickson-day-1/

    ReplyDelete
  29. Kalau g PD... Tmpat pngnapan hrga dlm lngkungan brp?

    ReplyDelete
  30. Kalau g PD... Tmpat pngnapan hrga dlm lngkungan brp?

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca