Tanda-Tanda Mengalami Alahan Makanan | sobriyaacob.com

Sunday, March 30, 2014

Tanda-Tanda Mengalami Alahan Makanan


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, baru-baru ini saya terkena alahan makanan, Terkejut juga macam mana boleh terkena, setakat gatal-gatal sedikit selepas makan seafood adalah perkara biasa, tetapi sampai bengkak sedikit di sekitar mulut, itu luar biasa. Mesti saya ada makan something makanan laut, sampai sekarang tak boleh detect makan apa, melayang duit pergi klinik :P  Ada setengah kes alahan makanan ini sampai tak boleh makan makanan yang boleh menyebabkan alergic, rasa kesian pun ada  sudah hilang nikmat untuk merasa makanan yang best! demi kesihatan kena jugalah berkorban :P  

Antara makanan yang boleh menyebabkan alergic adalah seperti susu, telor, kekacang, makanan laut dan lain-lain. Gejala alahan makanan termasuklah rasa seperti dicucuk-cucuk pada mulut, ruam hives, kesukaran bernafas, pening serta bengkak pada bibir, muka, lidah dan tekak. Jika alahan berkenaan teruk, gejala lain akan muncul seperti laluan udara terhalang kerana tekak membengkak, denyutan nadi yang laju serta rasa pening dan tidak sedarkan diri.


Apakah tanda-tanda seseorang itu menghidapi alahan makanan?

Reaksi alahan terhadap makanan kebiasaannya melibatkan 3 bahagian utama iaitu sistem pencernaan, kulit dan sistem pernafasan. Kebanyakan reaksi alahan makanan adalah ringan namun bagi sesetengah individu boleh mengalami reaksi yang teruk sehingga mengakibatkan maut.



Tanda-tanda dan gejala-gejala alahan makanan termasuklah :


  • Sistem pencernaan
  • perut memulas
  • rasa loya
  • muntah
  • cirit birit
  • Kulit
  • Gatal-gatal pada kulit
  • Angiodema - bengkak kelopak mata dan bahagian badan yang lain
  • Ekzema - kulit menjadi kemerah-merahan, gatal dan rasa pedih
  • Sistem pernafasan
  • Lelah atau termengah-mengah dan sukar untuk bernafas
  • Anaphylaxis iaitu reaksi teruk yang berhubung kait dengan kesukaran bernafas, bengkak dalam mulut dan kerongkong, penurunan tekanan darah dan terkejut malah boleh mendatangkan kematian.

P/s:  selagi kita tak kena sendiri, makan makanan yang boleh menyebabkan diri mendapat alergic selagi itu kita tak tahu kita alah kepada makanan apa, Jadi sekiranya anda penyakit alahan ini pastikan dapat rawatan yang seual atau elakkan makan-makanan tersebut.


40 comments:

  1. bila dah ada alahan ni, kurang skit nikmat makan tu yee

    ReplyDelete
  2. sobri!! thx sharing dik.. bulan 1 dan 2 hari akak kena allergic yg terok.. sampai give up rasanya.. masa bulan 1 aritu pergi klinik sampai 4 kali plus ambik injection baru elok. Bulan feb akak kena lg pegi klinik 2 kali baru baik.. akak kena kat bahagian muka.. gatal2 kulit muka and kelopak mata bengkak.. tension betul! time tu baru rasa menyesal mkn seafood hehe..

    click 3 iklan ye dik.. happy sunday ;-)

    ReplyDelete
  3. shin kengkadang allergic dan cpt kena food poisoning kalo makan seafood.. especially udang galah ngan kerang.. tp shin sgt suka makan ketam ngan udang.. nyum nyum.. Sobri belanja leh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah shin yg kita suka mkan tula slalu mkanan yg kits allergic. Sabar he la

      Delete
  4. akak alah dengan makanan laut kecuali ikan.. tapi takde la teruk angat kesannya.. cuma gatal-gatal je.. menabung colgate, ford, colgate..

    ReplyDelete
  5. Salam hujung minggu Sobri...kita pun allergic dengan seafood. Cuma tak kritikal sangat.

    ReplyDelete
  6. selalu gatal - gatal jer ... berpesta dgn ford di sini .

    ReplyDelete
  7. Huishh , nasib baik saya tak ada elergi . Kesian jugak tengok kekawan yang ada . Mesti tak best tak dapat makan seefood :'(

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah, saya tak ada apa2 alahan kat makanan.
    i can eat almost everything =)

    ReplyDelete
  9. hewhew qila gemok sbb qila takde allergic lah ni hahahah i eat alot n everything tolak kayu dan batu je hahahahaa

    p/s: 5 zinger burger nyumm belanja kepcii pls hihihi

    ReplyDelete
  10. byk tanda rupanya . ingatkan cuma gatal - gatal jer . jadi laergic lak bila tgk kfc , inti dan digi kat sini ...

    ReplyDelete
  11. Niesa xde kot alahan makanan ni..tp kalau mkn seafood hidung mmg akan gatal2..tu normal kot slgi xteruk sampai bengkak2..hihi..thanks share sobri..

    mkn kfc kat sini..naik guna ford td..ekeke..

    ReplyDelete
  12. Kalau alergi pada makanan ni, makan nak kena berpantang. Kalau tak, jenuh la kena cari ubat. Selalunya alergi yang sering saya terjumpa adalah resdung. Setengah orang resdung ni, ayam tak boleh makan, udang tak boleh kadang orang tumis belacan pun tak tahan sampai terbersin-bersin dibuatnya.

    ReplyDelete
  13. good entry!! :( sy alah pd makanan laut... kalau makan mesti pastuh g klinik bg suntik.. if not garu2 smpai darah

    ReplyDelete
  14. salam. nice sharing..so far sy makan semua..takda alahan kut rasanya hihi
    isi tabung infiniti dan lenovo :)

    ReplyDelete
  15. Kiat ada sinus. so alahan makanan memang teruk..siapa yang ada sunus memang kena elakkan seafood...cuma Alhamdulillah sekarang ni effect dia dah kurang sikit..

    ReplyDelete
  16. kalo saya takde alahan apa2.
    sume jenis seafood boleh makan :)

    ReplyDelete
  17. alah pada makanan ada disebabkan makanan macm buah2an terdedah kpd racun perosak...buah2 ni kalau dimakan tanpa membasuhnya bersih mmg sgt memudaratkan...spt info yg sobri tulis tu...

    ReplyDelete
  18. saya takda alahan pada makanan.. semuanya pun makan... hehehe..... cuma alahan pada perut yg buncit buat stress bila terlebih makan.... :D

    ReplyDelete
  19. ika pun kalau allergic mmg teruk...smpi bengkak2, ruam, semua ada....seafood mmg langsung takleh makan T_T

    ReplyDelete
  20. sib baik la noe jenis x ada alahan...semua boleh...hehehe...so lepas ni kena hati2 la bila nak makan tu... ford lg tu sobri.. :)

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah..sy rse sy xde alahan pd makanan..boleh je semua..cuma tekak je la boleh terima ke tak..=)

    btw, good sharing..

    ReplyDelete
  22. Akak Alhamdulillah, tak pernah kena alahan..cuma pernah kena alahan kosmetik dari brand yang agak terkenal juga. Siksanya Nauzubillah..sampai sekarang tak pakai dah brand tu...muka bengkak dan gatal...

    ReplyDelete
  23. Hi semua .. Sy tak ade apa2 alahan . Makan seafood un okay slama ni .. Tpi smalam sy ada mkn ketam .. Bangun2 pagi tadi muka jadi merah dan gatal .. Jadi panik masa tuu .. Xtau nk buat apa

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Saya da banyak kali masuk emergency room... bila makan seafood mmg tak igt. Tapi rasa dia mcm nak meninggal kejap tu jugak... tak tau nk ckp mcm mana

    ReplyDelete
  26. sy alah pada bihun goreng.first time sy mkn,bhgian kerongkong rsa sedikit gatal-gatal,mcm tu gak ngan lidah

    ReplyDelete
  27. sy alah pada bihun goreng.first time sy mkn,bhgian kerongkong rsa sedikit gatal-gatal,mcm tu gak ngan lidah

    ReplyDelete
  28. saya pun alahan terhadap bihun goreng,especially bihun goreng biasa yang digoreng dengan cili kering

    ReplyDelete
  29. Saya elergik seafood. TerMakan ja sikit walaupn xmkn seafood pn tp cth bihun goreng yg goreng bsama udang tu pn, even x mkn udang dia just makan bihun dia pn dh loya anak tekuk ni.Selalu muntah2 n loya mgalah org preggy klo tmakan.dri kecik lg mcm tu. Tp Alhamdulillah.. sbb bkn pminat seafood. Hihi.

    ReplyDelete
  30. Cube try gune ubat beruk..die bgus untuk mengubati resdung
    ..try tgok kt google

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pon ade jual..bole pm no sy 0197178059

      Delete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca