Tips Menurunkan Berat Badan Dengan Sihat | www.sobriyaacob.com

google advertising

Tuesday, March 25, 2014

Tips Menurunkan Berat Badan Dengan Sihat


Assalamualaikum dan salam sejahtera, Untuk menurunkan berat badan, kita kena berubah dan berkoban dari mengambil makanan yang biasa kita ambil seperti makanan bergoreng, tinggi gula, fast food dan lain-lain. kita juga kita kena amal rutin sihat yang baru seperti minum air masak yg cukup, rajin bersenam dan lain-lain dan mungkin tip di bawah Tips menurunkan berat badan dengan sihat boleh membantu anda ketika proses menurunkan berat badan! 

"Amalkan pengambilan makanan yang sihat"

Tips menurunkan berat badan dengan sihat

Elakkan makanan ringan
  • Jauhkan diri daripada makanan ringan mahupun segera terutamanya makanan bertepung atau mempunyai kandungan gula yang tinggi. Yang penting ialah mengawal keseimbangan jumlah kalori yang diperlukan oleh badan dengan cara makan lebih kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit.

Hadkan makanan tinggi karbohidra
  • Elakkan terlebih makan nasi, kentang, ubi dsb. Namun, jangan langsung tinggalkan makanan karbohidrat kerana badan kita masih perlukannya sebagai sumber tenaga.

Kurangkan sumber protein 

  • Cuba kurangkan makanan tinggi protein seperti ikan, tauhu, tempe dan daging. Elok juga dipelbagaikan sumber protein untuk badan kita.

Pilih menu makanan yang betul

  • Pastikan menu makanan kita pelbagai. Masukkan sayuran dan buah-buahan kerana ia cepat mengenyangkan kita.

Kurangkan buah manis

  • Cuba kurangkan makan buah-buahan yang tinggi kadar fruktosanya seperti pisang, tembikai, anggur dan mangga. Fruktosa yang tinggi akan bertukar menjadi glukosa dalam darah.

Banyakkan minum 

  • Latih diri untuk perbanyakkan minum air putih. Lebih penting untuk kurangkan atau jauhkan diri dari minuman soda atau bergas.

Makan banyak buah 

  • Amalkan makan buah-buahan sebelum makan terutamanya buah-buahan seperti epak, betik, belimbing dsb.

Bersenam 

  • Semua tips di atas untuk kuruskan badan akan lebih berkesan ataupun hanya berkesan dengan hanya kita meluangkan 30 minit hingga 1 jam untuk melakukan senaman ringan. Berjalan sekitar taman perumahan ataupun menaiki tangga juga cara terbaik untuk melakukan senaman mudah.

P/s:Ketika mengharungi misi perubahan ini, kita akan tempuhi banyak dugaan yang akan membuatkan kita jatuh semangat, tapi ingat jangan mudah putus asa! kerana kejayaan terletak pada diri kita sendiri, oleh itu mari lakukan perubahan



26 comments:

  1. heheehehehheheehhe tips ni memang untuk qila ehehehehehhe


    click tesco 10 kali hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..he.. jangan lupa amalkan ya qilah :P
      terima kasih bayak2

      Delete
  2. yang pentingkan kena seimbangkan antara menjaga pemkanan dan bersenam.. bagus perkongsian tips menurunkan berat badan ini sobri.. menabung 2 kali ford..

    ReplyDelete
  3. Tips ni memang diamalkan, except yg last tu. Mcm susah je, tp kalau tgk betul2 mmg up and down kat kindy so itu kita consider exercise gak la. Hahaha..

    ReplyDelete
  4. pasti berjaya kalau bersungguh2..
    kena kuatkan semangat.. kena kental..
    arrgghh kadang2 akak terjebak jg dengan fast food.. kenot tahannn hehehe
    thx sharing sobri =)

    akak Click2 iklan yer

    ReplyDelete
  5. mkn roti dan buah adalah cara yg plg mudah . perut pun kempis jer .

    ReplyDelete
  6. thx for sharing sobri...mmg nak turun berat badan ni... :)

    ReplyDelete
  7. Tips yg bgus nih...memg tgh usaha nk turunkn berat bdn

    ReplyDelete
  8. nak tambah 1 tips boleh x?jgn skip masa makan pun penting gak sbb ada kajian menyatakan kalau kita skip masa mkan kononnya skip lunch sbb nak diet..kalau kita skip masa mkn akan menyebabkan kelaparan yg tidak terkawal dan akan membuatkan seseorg tu mkn byk terutamanya semasa mkn mlm...heee...

    click inti,ford dan kfc kat sini.. :D

    ReplyDelete
  9. Bagus bro..tips yang berguna...hihihihi.. so saper yang nak kuruskan badan tu leh ler ikut tips ni... :D

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum.. sobri,

    bagus2 tips nie.. sebenarnya proses nak turunkan berat badan... ooo kena kurangkan pengambilan protein dan karbohidrat..

    mselim3

    ReplyDelete
  11. susahhnyerrrr... lalalalalalalala~~

    ReplyDelete
  12. ahaa. this entry remind my self, ingat misi nak berdiet. tq share/
    clik Digi berkali2 ^_^

    ReplyDelete
  13. Itulah semua kata nak kurus tapi... nafsu makan yg terutama selalu tak nak hahaaa mcm mne nk kurus nie hehehe :D

    ReplyDelete
  14. salam. kalau tak bersenam tak bole ke? hahahha nice tips ..
    btw isi tabung malaysia airlines :)

    ReplyDelete
  15. Makanan ringan tu susah sikit nak elak..he..he. selalu ada stock..camner tu..

    ReplyDelete
  16. salam. sy plak nak menaikkan berat badan sbb berat yg turun semasa bln ramadan thn lps x kembali ke tahap asal. huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. tambah lg satu . makan pil kurus . haha .
    cuma xmenepati tajuk la . sebab tak sihat kan .

    hehe . btw , nice sharing utk mereka y sedang diet . kdg org nk cepat kurus ni fikiran tak rasional sgt . Asal dpt ape y di target . hee..=)

    ReplyDelete
  18. Part bersenam yg paling malas nak buat..huhu

    ReplyDelete
  19. Kurgkan karbohidrat + minum air 3liter + senaman = InsyaAllah berat akan turun...

    ReplyDelete
  20. ok rindu benda yg keenam tu.... udah makin kurang awok bersenam ni.... makin cepat penat..... badan makin naik.....

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca