5 Panduan Penting Sebelum Bercuti | www.sobriyaacob.com

google advertising

Thursday, April 3, 2014

5 Panduan Penting Sebelum Bercuti

Bercuti merupakan aktiviti yang digemari dan disukai ramai orang. Dengan bercuti ia boleh membuatkan kita melupakan segala beban yang menghantui kepala kita serta rutin harian yang membosankan. Kita boleh melupakan seketika masalah kerja atau yang berkaitan semasa kita bercuti. Minda kita akan kembali fresh and relax selepas pulang dari melancong. Walau bagaimanapun percutian yang tidak dirancang akan mengubah keadaan yang happy menjadi kelam kabut dan serabut. Jadi di bawah saya kongsikan  5 panduan penting sebelum bercuti daripada jomlahcuti.com

5 Panduan Penting Sebelum Bercuti

1.TEMPAHAN AWAL

Pengangkutan dan peginapan semasa bercuti haruslah ditempah lebih awal. Kelewatan menempah lebih awal mungkin akan mendatangkan pelbagai masalah dikemudian hari seperti tiada kekosongan bilik pada tarikh yang dikehendaki atau anda terpaksa menunda tarikh percutian anda. Selain itu, bagi anda yang menaiki pesawat untuk ke lokasi pelancongan seeloknya lakukanlah penempahan awal untuk mendapatkan harga yang lebih murah disamping dapat menjimatkan anda…

2.PENGANGKUTAN

Anda perlu mengenal pasti jenis kenderaan anda dan juga jadual perjalanannya sebelum anda bertolak untuk bercuti. Jangan lupa pastikan yang anda bergerak lebih awal agar tidak ketinggalan sekiranya anda menaiki bas atau penerbangan.

3.PERBELANJAAN

Anda juga perlu menyediakan wang yang secukupnya sekiranya ingin melancong jadi perancangan awal amat diperlukan bagi memastikan anda mampu menampung perbelanjaan anda sewaktu melancong. Bagi anda yang ingin melancong ke luar negeri kadar tukaran mata wang asing perlu anda ketahui terlebih dahulu bagi memudahkan urusan pertukaran wang anda agar tidak tertipu. Perkara yang amat penting adalah perancangan awal. Jangan buat keputusan terburu-buru. Negara/tempat mana yang anda hendak pergi, apa tujuan pergi, berapa budget anda, dan berapa lama disana. Ini yang amat penting. Kenapa saya kata perancangan awal penting? Kerana tanpa perancangan, duit anda confirm akan keluar dengan banyaknya.

4.PAKEJ PERCUTIAN

Kaji pelbagai pakej percutian yang berbeza kerana setiap pakej mempunyai harga yang berlainan megikut jenis penginapan, pengangkutan dan juga perkhidmatan lain yang ditawarkan. Bagi memastikan anda mendapat pakej percutian yang dapat meminimumkan pengeluaran wang anda lakukan survey telebih dahulu. Pakej apa yang perlu anda pilih? Yang paling bijak dan save adalah anda beli pakej semasa Matta Fair. Waktu ini harga memang berbaloi. Kerana harga fair. Ini adalah masa yang paling sesuai untuk buat booking. Dan sebelum pergi ke Matta Fair tu, pastikan anda letak budget dan bawa bersama. Terus booking jika kena dengan citarasa dan gerak hati anda. Perlu diingat, waktu tu ramai orang, jadi ambil tempat yang sesuai sebelum membuat tempahan. Catat segala pertanyaan yang terbuku dan simpan segala rekod sekiranya anda telah membuat tempahan.

5.PAKAIAN

Pemilihan pakaian yang sesuai semasa bercuti amat dititik beratkan. Anda juga perlu mempertimbangkan keadaan cuaca dan juga musim di tempat yang anda ingin melancong itu, tidak sesuai sekiranya anda sekadar memakai t-shirt semasa musim sejuk bimbang anda akan kebekuan nanti! Bagi aktiviti mengembara didalam hutan pula kasut yang sesuai perlu disediakan bagi melindungi kaki anda dan sebagai langkah keselamatan.

Dan untuk memudahkan anda semua merancang percutian sama ada dalam atau luar negara! sekiranya anda suka bercuti di adalam negara dan tidak tahu kawasan perlancongan yang menarik yang ada di setiap negeri, di bawah saya sertakan sekali senarai kawasan yang menarik untuk dikunjungi / dilawati yang ada di sekitar Malaysia.



P/s:sebelum memulakan percutian anda pastikan segala tips ini dilaksanankan agar percutian anda berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah dikemudian hari yang boleh memburukkan saat indah percutian anda, ingat ya :P


23 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam singgah sini...perkongsian yang berguna untuk mereka yang nak rancang pergi bercuti...

    ReplyDelete
  2. kawasan menarik di terengganu x der ke bro?..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sempat nak buat lg la bro..mybe next entry ya :P

      Delete
  3. Baru balik bercuti singgah sini klik2...artikel pelancongan yg sangat berinformasi.

    ReplyDelete
  4. Kita pun selalu sediakan Travelling list kalau nak travelling..senangkan...especially kalau gi oversaea..

    DIGI & KFC for you...

    ReplyDelete
  5. memang bagus kalau merancang dulu sebelum bercuti.... tapi kadang2 suka juga buat kerja gila.. redah jer pergi bercuti.... hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha.. yg point suka redah tu saya setuju sis.. saya suka redah dr plan.. tapi bgantung kpada induvidu tu gak la he..he

      Delete
  6. bab belanja tu paling penting dan jugak keselamatan. hehehe

    ReplyDelete
  7. lengkap panduan penting sebelum bercuti ini.. sangat bermanfaat perkongsian ini kepada yang ingin bercuti.. kfc, digi, kfc.. :D

    ReplyDelete
  8. Mmg betul tu.. t kasih atas perkongsian tips bro Sobri..
    3x kfc.. :D

    ReplyDelete
  9. nice tips sobri!yeay!xsabar nak cuti..thank you! XD
    click libress,libress dan kfc! :)

    ReplyDelete
  10. Nurul selalu last minit plan je Sobri.. pendek citer tuju je la tempatnye..best jugak camtu.. :D

    ReplyDelete
  11. banyak lagi panduan sebelum bercuti seperti penyediaan gadjet

    ReplyDelete
  12. setuju.... bila kita rancang perjalanan kita...... banyak benda boleh kita jimatkan.... dan kita jugak boleh memilih pakej yang murah dan berpatutan....... kena pandai jeee...

    ReplyDelete
  13. persediaan awal sebelum bercuti sangat penting bagi melancarkan percutiaan.. 6kali ford dan salam jumaat.. :D

    ReplyDelete
  14. usahkan nak bercuti...balik kg pun buat list jugak...(tp akak ada ja barang2 yg tertinggal tiap kali blk kg)

    ReplyDelete
  15. KADANG-KADANG TAK PLAN PUN.. MAIN REDAH JE.. :)

    ReplyDelete
  16. dulu masa bercuti kat langkawi, x pikir pun pasal pakej percutian, sebab salah seorang dari kami orang langkawi. senang. penginapan pun jimat, sbb kami tdo kat ruamh dia je.. aktiviti semua dia yg rancang, kami follow je.. hehehe

    ReplyDelete
  17. perbelanjaan tu penting utk shopping..hehe

    ReplyDelete
  18. Panduan yang sesuai untuk orang yang nak bercuti ni. Akak yg kerap outstation pun buat schedule jugak dan jarang buat tempahan flight last minit

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca