Pengkalan Hulu Trip :The Undiscovered Trail | sobriyaacob.com

Wednesday, April 16, 2014

Pengkalan Hulu Trip :The Undiscovered Trail


Assalamualaikum dan salam sejahtera, alhamdulilah akhirnya FAM Trip Pengkalan Hulu #VMY2014 atau Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail bersama Media, Blogers and Travel Agensi di anjurkan oleh Tourism Malaysia, Perak berjalan dengan sangat baik, please give a big hand for Tourism Malaysia Perak ! Awesome Trip baby :P

Entry sebelum ini saya pernah menulis, tentang project rahsia besar akan saya lakukan, ya inilah projectnya, let me explain about this program ya! program Fam Trip ke Pengkalan Hulu, Perak atau The Undiscovered Trail ini dianjurkan oleh pihak Tourism Malaysia Pejabat Negeri Perak, terima kasih atas jemputan yang diberikan! saya amat menghargainya. Bermula dari 12-14 April, objektifnya ialah untuk meneroka dan memperkenalkan keindahan kawasan pelancongan yang ada di pengkalan hulu yang berpontensi untuk dikembangkan dan dijadikan tarikan perlancongan setempat. Untuk pengetahuan anda trip kali ini disertai oleh pihak media terdiri daripada utusan, kosmo, berita harian dan lain-lain, bloggers dan pihak travel agensi.

Lokasi: Gua Gendang

Untuk entry kali ini, saya akan kongsikan secara ringkas perjalan trip FAM, meneroka keindahan tarikan tersembunyi yang ada di sekitar Daerah Penggkalan Hulu, jadi untuk entry berikutnya baru saya akan kongsikan info lengkap seperti sejarah kawasan tarikan perlancongan, tarikan serta aktiviti yang boleh dilakukan serta pengalaman saya sendiri. Jadi mohon jangan muak sebab saya akan buat entry yang berasingan untuk setiap lokasi tarikan perlancongan yang saya pergi di Daerah Hulu, Perak


Di bawah saya senaraikan destinasi perlancongan menarik yang ada di daerah Hulu Perak, Perak Darul Ridzuan. Ok let picture talk!


Rahman Hydraulic Tin Sdn. Bhd. 

Lombong bijih timah tertua dan terbesar di Malaysia dan masih beroperasi. Beroperas i sejak tahun 1907 di Klian Intan, Hulu Perak. Syarikat perlombongan ini menjalanka naktiviti perlombongan bijih timah batuan keras yang terbesar di Malaysia. Apa yang menjadikan perlombongan Rahman Hydraulic ini berbeza dari perlombongan bijihtimah lain adalah ia menggunakan pam hydraulic untuk menyedut bijih timah masuk ke dalam palong.




Pesta Songkran Pengkalan Hulu - 2014

Tahun Baru Thai (atau Songkran) disambut sekitar 13–15 April setiap tahun di Thailand, seiringan dengan sambutan Tahun Baru bagi kebanyakan takwim tradisional yang dipakai di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Di Malaysia disambut di beberapa kawasan penempatan masyarakat Siam di Kedah, Kelantan, Perlis, Perak, Pulau Pinang, Terengganu.





Batu Sempadan Malaysia - Thailand.

Berada di Bukit Berapit, Pengkalan Hulu dibahagian Malaysia dan di kawasan Betong dibahagian Thailand.




Gua Gendang

Terletak dikawasan semulajadi yang sangat menarik dan dikelilingi oleh kehijauan dan keaslian hutan tropika. Gua Gendang ialah sebuah gua yang bersejarah kerana ianya pernah digunakan sebagai tempat persembunyian manggota komunis semasa di zaman darurat lebih kurang 50 tahun yang lalu.



Entry penuh mengenai trip ini akan menyusul nanti, ini sebagai mukadimah untuk entry berikutnya, owh sebelum terlupa sekiranya anda tercari-cari maklumat atau info terkini mengenai tempat perlacongan menarik dan tertarik di Negeri Perak please like Page Facebook Tourism Malaysia - Perak, dekat situ diorang selalu update aktiviti dan event-event terkini yang dianjurkan serta banyak maklumat terkini dan intrektif mengenai perlancongan di negeri Perak!


Sory bro Sham, banyak gambar saya rembat dari FB abang sampai ke gambar Tag nama pun saya ambik!, tag hilang masa masuk dalam gua gendang, terlalu excited menikmati keindahan alam, sampai hilang semua benda he..he.. :P 

P/s: Btw respon untuk entry terdahulu, terkejut jugak rupanya ramai bloggers yang follow blog aku Vs Kehidupan berasal daripada Perak, teman orang perak jugak tapi tak berapa reti nak menulis dalam bahasa perak, kalau dialek hang aku boleh la dan kepada kepada anda yang pertama kali jejak kaki ke blng ini, selamat datang dan happy reading! kalau rasakan entry ini menarik jangan lupa share ok :P


59 comments:

  1. Bess la Sobri..dapat jemputan g sana...yg kawasan bijih...mmg org boleh pergi sana melawat ke??? Colgate 2x + Libresse tuk sobri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang jemput kak..kita pergi la..tambah2 free.. laju je nak pergi..yang dekat rahman hidrolik tu..kalau nak masuk boleh..tapi kita kena berurusan dlu dgn pihak pngurusan.. :P

      Delete
  2. Wow menarik ni.. btul2 menarik. Infonya pun bnyk yg saya baru tahu.. share lagilah nnti bro Sobri.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insaallah tunggu next entry ya bro khir :P

      Delete
  3. macam menarik je, siap masuk gua semua tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik bro kat gua gendang dan gua itik :P

      Delete
  4. masa study di UM dulu selalu gak buat xpdc mcm ni. seronok sgt kan? dpt kenal org n tempat baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok bro..dapat kenal orang baru.. baru lah bkembang sikit minda tu..he..he..
      nanti jemputlah dtang ke hulu perak..masuk ke gua tu..

      Delete
  5. Replies
    1. owh im coming beb shin :P
      waiting 4 my entry ok ....la..la.. ha..ha..

      Delete
  6. untung sobri dpt join prog best mcm ni.. jeles hakak tau.. hehe
    kalau dpt jg peluang join prog mcm ni sure hakak nak join jg ;-)

    psstt isi tabung ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi akak pergi indon tgok kawah berapi lagi saya jeles.. ha..ha..
      ok akak.. kita doakan semoga kita sama2 lagi dpat peluang ni :P

      Delete
  7. Wah seronoknya...meriah...cuti-cuti malaysia..
    Libresse for you..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemputlah cuti2 malaysia sekali ya kak :O
      thank you

      Delete
  8. uisseeehh... memang pengalaman yang terbaik ni! menjadi memory selama-lamanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaik trip ni dayah.. wait for next entry ya :P

      Delete
  9. seronokkk la sobri...dpt pengalaman cam ni..untung!tunggu la niesa dtg perak sobri jd tour guide..hehe
    menabung colgate dan michelin kat sini.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. orite datang peneng or perak..let me be your guide ya niesa.... nanti bila2 saya dtg sarawak..niesa plak ya jadi tour guide kamek sik.. thank you :P

      Delete
  10. geram plak tgk gua gendang tu... ishk ishk.. nk pergi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk gua tu rasa macamnak bergendang2 nak menarik..just kidding..wait my next entry..pasai gua gendang dan gua itik :P

      Delete
  11. good job Sobri.... ada lagi Fam Trip akan datang boleh jemput lagi... jangan serik yeeee........

    ReplyDelete
    Replies
    1. he.he.. terima kasih abg atas jemputan.. saya takut fam trip plak yg serik nak jemput saya pulak lagi nanti ha..ha..orite :P

      Delete
  12. owh...kat Malaysia pun ade sambut pesta songkran jugak ker???mesti syok giler kat sana..Anyway ko sangat bertuah dpt pergi event2 macam nie..Thumbs Up!!! :) menabung colgate sini.

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ada juga.. sebab kat malaysia pun ada juga sketurunan siam menetap tapi tak la havoc gila2 mcm dekat siam..... siyok la yop..main ayor..amin... orang ajak for free laju la teman pergi.. tahank bro

      Delete
  13. Satu objektif yang baik dengan menikmati keindahan Alam sekitar. Dah lama rasanya tak masuk hutan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bro..nanti jangan lupa planning masuk hutan ya,

      Delete
  14. Salam, saya menjemput admin blog yang awesome untuk datang ke http://syokbah.com/

    SYOKBAH – Portal Hiburan dan Gosip - dapatkan artikel terkini “Gosip selebriti dan berita hiburan Malaysia dan luar negara. Juga memaparkan video, gambar panas terkini dan sensasi selebriti seluruh dunia”

    ReplyDelete
  15. Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis Kali Kedua yang bersidang pada 11 Julai 2011 telah membincangkan mengenai Hukum Menyambut Perayaan Songkran. Mesyuarat memutuskan bahawa hukum umat Islam menyambut, meraya atau menyertai perayaan Songkran adalah haram kerana ia merupakan perayaan agama Buddha”.

    ReplyDelete
    Replies
    1. peringatan sesama kitaApril 16, 2014 at 12:12 PM

      Mufti Perlis, Datuk Dr. Juanda Jaya menasihati umat Islam di negeri ini tidak menyertai Pesta Songkran atas alasan mempunyai unsur agama selain Islam.

      "Jika dilihat Pesta Songkran jelas merupakan majlis keagamaan apabila dalam majlis tersebut diadakan upacara mandi patung Buddha dan kemudian mengagihkan air mandian tersebut kepada orang lain untuk mendapat berkat, ternyata ini merupakan pesta keagamaan," katanya.

      Delete
    2. terima kasih atas perkongsian dan peringatan..saya amat menghargainya..

      Delete
  16. cepat nya post entri... terbaik lah....!! saya pun jeles tengok gambar-gambar nie.... hehe.... suka betul suami saya dapat jemputan tuu... dan semua yang pergi sporting habis... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini je yang termampu buat sis.. next entry mungkin ambil masa lama skit... owh itulah pasal kenapa la akak tak follow ya... ye ke.. saya lagi kuta abg sham follow..boleh la berselfie selalu dgn camera mahainya.. ha..ha.. amin smua yg follow spotting dan terbaik...

      Delete
  17. dah lamer xkesana....pergi sana pown xsmpai border...dok dlm malaysia saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time pergi make sure sampai ke border ok :P

      Delete
  18. wah sudah jadi blogger yg sibuk sempena tahun melawat msia...tahniah...kejayaan dlm penulisan pelancungan sudah ditempah..klik4 menabung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.ha.. alhamdulilah.. nampaknya ada sinar di situ.. ni pun dont expection invitetion..thank atas smua skongan yang diberikan.. tambah2 kpada sis.. yang selalu baca entry saya...

      Delete
  19. Uish serious ni best gila heeee. Baru gambar je experience tak cerita full lagi heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni aru mukaqimah je qilah.. next entry coming soon.. x larat mnulis lagi..masih pnat masuk gua..

      Delete
  20. Bestnya travel.. Gua gendang? Sape masuk kena gendang ke?hahaha.. xD

    ReplyDelete
  21. semua kata best...cmfrrm best...
    berezeki dgn jln2...

    ReplyDelete
  22. Wahhhh.... best nyer mike dapat gi sana yer....ekekekekekeke..... aku baru nak upload entri ni...pening kepala tgk gambar ngan video banyak sangat...nak editing video lagi....pening tapi enjoy giler kat sana... sampai spek hilang pun tak sedar...ahahahahahahaha.... moga2 dapat ler jemputan lagi kan...ekekekek :D

    ReplyDelete
  23. Best....teman orang Perak....Tunggu next entri anda.

    ReplyDelete
  24. di perak pun ada Pesta Songkran rupa2nya...baru tahu wlu mmg org perak..

    ReplyDelete
  25. Tempat menarik di perak.. lombong biji timah tu memang bernasib baik sungguh Tuan Sobri :D

    ReplyDelete
  26. walaupun org Perak, tak pernah sampai lg di sini...kalau naik Ford best ni..

    ReplyDelete
  27. haha. kenapa gambar semua lawa-lawa gila? okay, jeles.
    hanya mampu ucap SubhanAllah :)

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum. Kalau anda mmberi kerjasama yang baik dan 'pulangan' yg baik,tak mustahil kita jemput lagi :)

    ReplyDelete
  29. ok,, bella sgt jelos dah. hahaa. lame bella xpergi perak.rindunya. Insyallah ade kesempatan boleh travel balik. then u blog jadi tempat rujukan bella =)

    ReplyDelete
  30. bestnye masuk gua ... teringin jugak . huu .

    ReplyDelete
  31. bestnya kalau dpat join program mcm nie...

    ReplyDelete
  32. baru tahu ada lombong bijih timah yang sedang beroperasi.. best nya sobri jalan-jalan.. :D

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum sobri, wahh bestnya berjalan. Eshamz pun ada? untung korang. hehe singgah menabung colgate sini~~~

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  35. Mantabs Gaan...
    wonderfull...
    www.duniawisataku.com

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca