Sabah Trip : Tempat Menarik Di Bandar Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia | sobriyaacob.com

Saturday, May 17, 2014

Sabah Trip : Tempat Menarik Di Bandar Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

Ke sabah ke kita? fe-feeling nak tulis macam program tv wak doyok ke korea ke kita? di sebabkan ini entry cuti-cuti di dalam Malaysia iaitu Sabah Negeri DI Bawah bayu jadi amatlah tidak wajar untuk menggunakan trademark *moh ke perak! atau ke singapura ke kita by Bro Sham ? Jadi secara rasminya untuk entry ini sob akan menggunakan ayat Sabah Trip : jom ke Sabah bah!

#VMY2014 Jom Ke Sabah Bah!

Entry ini sudah lama tersimpan dalam draff, baru hari ini terperasan disebabkan tahun ini adalah Tahun Melawat Malaysia 2014 #VMY2014 di samping untuk menyokong saranan pihak kerajaan Malaysia untuk mempromosikan Malaysia ke seluruh dunia  maka terbitlah edisi terakhir trip di sabah iaitu Tempat-tempat menarik di Kota kinabalu. Kalau anda perasan entry saya terdahulu banyak berkongsikan info tempat menarik yang ada di sekitar sabah (rujuk sini) pada kali ini saya akan menyenaraikan tempat yang harus dilawati di Bandar Kota Kinabalu dan sekitarnya, saya orang semenanjung jadi apa yang saya tulis ini berdasarkan pengalaman sendiri jadi nak info yang lebih lengkap bolehlah berhubung terus dengan mana-mana tour guide atau website, entry ini adalah sekadar perkongsian pengalaman semata-mata.


Selamat datang Ke Kota Kinabalu

Bagaimana cara untuk ke Bandar Kota Kinabalu

Di sini ada dua terminal lapangan terbang Antarabangsa dan Domestik dan selalunya naik Air Asia akan turun ke Lapangan terbang 2, Setibanya anda di lapangan terbang kota kinabalu boleh pergi ke KK dengan menaiki Teksi, Bas Mini bagi yang berduit mungkin kereta terus menjemput ke Hotel

  • Teksi ke KK : Angaran RM30-35
  • Prebet Sapu: Tak pasti mungkin RM10.00
  • Bas nombor 16C : ke Terminal Wawasan Kota Kinabalu

Tempat Tinggal / Penginapan di Sekitar Kinabalu

Pilihan penginapan bergantung kepada bajet yang ada daripada semewah alam sehinga hotel budget, ada pelbagai pilihan Hotel bajet, hotel mewah, Apartment & guesthouse walk in terus tanya harga. Cadangan Lokasi Waterfrond, warisan square dan Jalan gaya boleh menginap  di sini,  kerana penggankutan mudah untuk diperolehi 

Destinasi-destinasi yang menarik boleh dilawati di sekitar Bandar  Kota KInabalu 

Apa yang buatkan Bandar Kota Kinabalu ni sangat best, pertama heaven dengan barangan shoping yang murah terutama pelbagai hasil kraftangan daripada mutiara seperti keronsang, butang baju melayu, rantai-rantai mutiara yang panjang-panjang yang mak datin pakai dalam drama melayu memang banyak dijual, serius memang murah!. Tips kena pandai tawar menawar tapi bukan setakat 30% tapi 70% ke atas serta  seminimun yang boleh harga yang barang yang hendak dibeli selalunya memang akan dpat best price bergantung kepada season anda pergi.

Kedua makanan yang dijual sangat fresh dan pelbagai pilihan tambah-tambah di pasar malam! jadi cubalah antaranya kepak ayam bakar, makanan tradisional etnik sabah dan seafood itu wajib cuba! murah serta saiznya besar-besar pulak tu! Kawan saya ada cakap dekat kk ni seafood fresh memang dijual agak murah tapi bila dah dimasak harga dia berganda-ganda? saya tak pasti kerana mencari makanan  bukan agenda utama saya bercuti disini.

Ketiga kalau nak beli barang cenderahati macam Fm, baju t-shirt i love sabah, keychain, barang-barang mutiara memang saya recomended anda untuk ke Pasar Malam Kampung Air harga barang begitu memang murah dijual, jauh berbeza harga di pusat Kraftangan atau Pasar Filipina *harga tak tetap bergantung kepada nasib dan skill tawar menawar* lepas tu muka kena tebal banyak kalau nak dapat best price :P

Di sini saya senaraikan Pasar-pasar yang ada di Kota Kinabalu

  • Pasar filipina
  • Pasar Malam Sinsuran
  • Pasar Malam Kampung air
  • Pasar kraftangan
  • Pasar Ikan Masin
  • Pasar Besar



Makanan ringan yang wajib dibeli sekiranya datang ke Sabah bak kata akak penjual Amplang hanya ada di sabah dik! beli la satu buat ole-ole family di semenanjung. Pelbagai jenis perisa ada daripada ikan, udang, sotong saya borong punyalah banyak sebab masa beli test food sedap pulak rasa kena rasa selera di tekak, harga 2 bungkus RM10.00 / 5 bungkus 20.00 sebab tamak beli banyak sampai naik berkulat tak habis-habis makan. Ada juga pelbagai jenis biskut dan karepek yang dijuai agak-agak bajet nak membeli macam kurang, jadi boleh pergi rasa yang tester peniaga bagi pun dah boleh kenyang, alhamdulilah :P 


Di Pasar krangkraf, pelbagai jenis cenderahati dijual dari beg galas, beg berotan, keronsang mutiara, baju dan lain-lain. Pernah dulu terbeli butang baju melayu mutiara yang sekotak RM35.00 tapi dekat Pasar Malam Kampung Air diorang jual sama sebijik RM15.00 jadi kalau nak cari barang-barang mutiara boleh pergi ke pasar malam Kampung air memang harga agak berbeza dari segi harga dan kualiti.


Pasar Ikan Masin jangan lupa singgah sebentar sekiranya sudah sampai ke sini pelbagai jenis produk berasakan ikan masin yang dijual memang murah dan berpatutan jadi kalau ada kawan-kawan yang ada pesan beli ikan masih boleh datang sini pastikan sebelum beli tanya dulu kotak bagi free tak? sebab setengah peniaga tu agak kekwat sikit, kalau beli dalam kuantiti yang sedikit oklah tak bagi bekas tapi kalau beli dalam jumlah yang banyak susah juga nak bawa naik kapal terbang! kawan saya pernah terkena punyalah kedekut nak bagi kotak nak balut ikan masin, nasib baik peniaga sebelah ok bagi free kotak padahai tak beli kat dia pun kalau nak beli cari gerai yang service dia bagus dan peramah, nak beli pun best senang nak tawar menawar.

Selepas itu boleh datang lepak-lepak dekat Waterfront kota kinabalu / Jesselton Point


Waterfront kota kinabalu / Jesselton Point

Seterusnya pada waktu petang boleh datang ke Pangkalan Jesselton (Jesselton Point) lepak -lepak di jeti feri, ambil angin laut sambil memperhatikan gelagat orang sekeliling Jesselton Point antara tempat yang wajib dilawati serius pemandangan yang ditawarkan sungguh cantik jadi yang obses dengan photograpy ini antara port yang anda harus pergi. 

Pangkalan ini antara tempat kapal berlabuh untuk membawa penumpang ke Pulau-pulau di sekitar perairan Kota Kinabalu, terutamanya Pulau Gaya, suluk, manukan dan lain-lain Pemandangannya amat cantik. Kalau hendak ke Taman Marin Tengku Abdul Rahman boleh semak darisini berapa bayaran dikenakan. Antara aktiviti yang cukup top anda boleh lakukan adalah snorkling  Selain itu di sini juga ada deretan kedai Makan yang anda boleh cuba

 Masjid Terapung Kota Kinabalu

Seterusnya boleh singgah ke Masjid Terapung Kota Kinabalu, subhanallah memang cantik pemandangan. Dekat sabah pun ada masjid terapung macam di Peneng dan Terengganu! antara destinasi yang wajib disinggah.

Fakta mengenai Majid Terapung Kota Kinabalu

Lokasi masjid ini berada di tengah-tengah kawasan perkampungan Likas, kompleks bangunan-bangunan pejabat komersil Likas, Yayasan Sabah, Dewan Bahasa dan Pustaka, Universiti Malaysia Sabah dan lain-lain. Masjid Bandaraya Kota Kinabalu ini terletak di kawasan yang indah di persisiran pantai yang indah dengan lanskap persekitaran menunjukkan Bandaraya Kota Kinabalu dengan pandangan laut yang berhadapan dengan pulau-pulau yang indah.| Beberapa sudut pemandangan luar dan dalam masjid ini mempunyai unsur persamaan dengan beberapa sudut pemandangan Masjid Nabawi Al-Munawwarah. Ini menjadikannya kelihatan begitu unik, indah dan mengkagumkan :P



Di kota Kinabalu juga tidak kurangnya dengan MegaMall yang besar-besar seperi Grand Borneo, suria sabah shopping mall dan lain-lain, disebabkan tempat sebegini bukan pilihan hati saya lebih suka ke pasar yang menjual barangan kraff yang exotic.


Tempat makan yang best ya? Restoren Nelayan di Bukit Padang sorry tak boleh buat review mengenai tempat ini sebab tak makan pun disini dari perhatian saya mengenai Restaurant Nelayan di Bukit Padang agak exclusive, dekorasi restaurant agak cantik jadi harga makanan dia pun tentulah se-exclusive dekorasinya :P Pada waktu operasi disertakan juga persembahan live show etnik-etnik yang ada di sabah seperti tarian dan nyayian so intresting. Antara saya review dan komen yang saya baca di blog lain makanan sedap masakan ala-ala chines style pelbagai pilihan ada, harga ? kalau datang secara bajet saya nasihatkan jangan *kecuali kalau betul-betul berhajat sangat nak makan di sini* tempat ni selalu dijadikan port untuk pelancong asing makan, Pilihan lain boleh  makan di Tajung Aru ada banyak kedai makan disitu sudahlah sedap, murah kawasan terletak di open area tepi pantai memang best suasana :P

Antara Pemandangan di UMS, dasyat ar siap ada Muzium Marin Sendiri!

Muzium Marin Universiti Malaysia Sabah

Destinasi seterusnya yang boleh anda lawati di Kota Kinabalu ialah Muzium Marin UMS, Sabah terletak di dalam Universiti Malaysia Sabah, alang-alang sudah sampai ke UMS terus sahaja mencari Muzium Marin ini, dikenakan bayaran untuk masuk. Apa yang saya boleh komen sangat beruntunglah bagi anda yang dapat menyambung pelajaran di sini sudahlah view university  sangat cantik mengadap pemandanganlaut! Kalau tak Dekan setiap sem tak tahulan siap ada muzium lagi!

Di dalam muzium ini dipamerkan pelbagai jenis ikan dari sekecil ikan Memo sehingga sebesar ikan Kerapu dan shark. Antara ikan yang termahai dipamerkan di dalam muzium ini adalah daripada spesis Napolean Wrasse yang panjangnya setengah meter dan kerapu gergasi yang berukuran satu meter panjang. Ikan-ikan ini merupakan antara ikan yang mahal harganya dan dijual di pasaran Hong Kong pada harga RM200 sekilogram!


Nampak tak baju tu, i love kk murah sahaja boleh cari di Pasar Malam Kampung Air, sehelai RM 10.00, good qualiti sampai sekarang pakai baju tak lusuh :P

Dekat belakang saya antara tangki yang terbesar di pamerkan, bemacam jenis ikan ada anatara ikan Memo, Shark, Kerapu  dan lain-lain jadi kalau korang jenis tak pernah ambil tahu mengenai kehidupan dan ekosistem laut amatlah dicadangkan untuk datang kesini pelbagai benda baru boleh dipelajari. 

Pemandangan Di dalam Muzium

Harga Tiket Yang Dikenakan:

RM5.00 untuk orang awam
RM2 (kanak-kanak)
RM3.00 (pelajar individu)
RM25 (pelajar sekolah berkumpulan 10 orang)
RM4 (pelajar individu IPTA/IPTS)
RM35 (pelajar IPTA/IPTS berkumpulan)
RM3.00 (warga emas).

Dibuka setiap hari kecuali hari Rabu dan Cuti Umum.


Next destinasi adalah Muzium sabah yang terletak di Bukit Istana Lama di Kota Kinabalu. Muzium sabah merupakan muzium terbesar di Sabah. Apa yang menarik ada di sini ialah di dalam kawasan muzium ini dibahagikan kepada beberapa Kompleks lain, antaranya Bangunan Utama, Pusat Sains dan Pendidikan, Kampung Budaya, Galeri Seni Lukis Sabah danMuzium Tamadun Islam. 

Kalau anda perasan dulu saya dah pernah tulis entry mengenai Muzium sabah ini boleh rujuk entry Sabah Trip: Muzium sabah (Klik sini) boleh baca di sana penerangan serta lnfo secara detail ada di sana.

Pemandangan di Kampung Budaya, pelbagai rumah etnik sabah ada dipamerkan di sini. 


Pelbagai pameran disediakan meliputi aspek budaya, Sejarah Semula jadi, Tembikar, Etnografi pameran Arkeologi, Senjata tradisional dan busana Di dalam Muzium ini juga menempatkan instrumen muzik, dan peralatan ritual. Saya kurang pasti muzium ini mempunyai beberapa tingkat bagunan tapi yang pasti ini antara muzium yang terbesar pernah saya lawati, tidak termasuk ke bahagian lain seperti di kawasan Pusat Sains dan Pendidikan, Kampung Budaya, Galeri Seni Lukis Sabah, Muzium Tamadun Islam, bayangkan berapa besar keluasan Keseluruhan muzium ini. 


Harga Tiket Masuk Ke Muzium Sabah

Tiket berharga RM2 bagi warganegara Malaysia dan RM15 untuk warganegara asing. Bagi warganegara yang berumur 55 tahun keatas, kanak-kanak di bawah 12 tahun, pelawat kurang upaya dan pelajar berpakaian seragam atau kad pelajar adalah Percuma 

Di bawah anatara senarai destinasi yang boleh anda kunjungi sekiranya melawat Bandar Kota Kinabalu, memang ada pelbagai pilihan sebelum pergi jangan lupa google dahulu boleh baca review sama ada best atau tak! :P 

Senarai Destinasi perlancongan di Kota Kinabalu

  • Pasar Tamu Dongonggon 
  • Menara Tun Mustapha 
  • Muzium Negeri Sabah 
  • Masjid Negeri Sabah
  • Pantai Tanjung Aru 
  • Karambunai Resort 
  • Sutera Harbour Resort 
  • Padang Merdeka Kota Kinabalu 
  • Menara Jam Atkinson 
  • Taman Zoologi 
  • Muzium Tamadun Islam 
  • Tinggalan Rumah Besar Kinarut 
  • Memorial Perang Petagas 
  • Galeri Tun Mustapha
  • Kampung Budaya Monsopiad 
  • Karambunai Resorts Golf Club 
  • Kereta api Borneo Utara / North Borneo Railway 
  • Menara Jam Atkinson 
  • Menara Tun Mustapha 
  • Orchid de Villa 
  • Pasar Kraf tangan 
  • Lawatan ke Kilang Kopi Cap Kuda 
  • Platform Pemerhatian Bukit Signal 
  • Pusat Santaian Tubuh dan Minda Jari Jari 
  • Pusat Tanah Lembap Kota Kinabalu 
  • Sabah Golf & Country Club 
  • Sutera Harbour Golf & Country Club 
  • Taman Penyembuhan Tradisional Ka’andaman 
  • Tamu Mingguan Jalan Gaya 
  • Tamu Penampang 
  • The Waterfront

Ini merupakan entry terakhir saya mengenai trip di Sabah, korang boleh rujuk entry-entry terdahulu tempat-tempat yang pernah saya pergi di situ saya tulis secara lengkap info / maklumat mengenai tempat itu sekiranya anda hendak bercuti ke sabah sama ada tempat itu awesome atau tidak, harus dilawati atau ok-ok sahaja! boleh baca ya :P


Owh sebelum terlupa boleh rujuk di sini (klik sini) senarai penuh Tempat perlancongan Menarik di Sabah, Malaysia, dari situ korang boleh plan nak pergi ke destinasi mana sama ke Pulau Sipadan, Pulau Mabul untuk snokling, mendaki gunung kinabalu ataupun ke tanah Tinggi Kundasang, saya telah sertakan maklumat mengenai destinasi berikut, oklah dah penat menaip bye dan rancanglah percutian anda dengan bijak :P



56 comments:

  1. wah menarik nie
    sabah bah...tgk simpan duit,
    nak pergi ...thanks sharing

    ReplyDelete
  2. ke sarawak la pulak nanti.. hehe :D
    ke dah pergi???

    ReplyDelete
    Replies
    1. insaallah doakan..he..he..
      setakat ni sarawak x sampai lagi

      Delete
  3. wah dah lama sis tak visit sabah... teringat sabah pearl lah, cantik ba~ ;3

    ReplyDelete
  4. hohoho..akak pun banyak entry pasal sabah..sabah memang best bah!!!

    ReplyDelete
  5. perghhh memang cantik tempat2 nie ..dah pernah pergi beberapa tempat sahaja

    ReplyDelete
  6. Wahh.. bnyk tempat boleh jalan ni. Suka tenguk barangan2 yg ada di kesemua pasar2 yg ada tu... pasti rambang mata nak memilih... Nice sharing bro Sobri. Mmg best.. :)

    ReplyDelete
  7. Pasar Filipin tu tempat yang paling saya ingat waktu duduk kat Sabah dulu. Mak saya rajin ke sana untuk menengok mutiara-mutiara. Kata orang, mutiara kat Sabah ni special sikit.

    ReplyDelete
  8. Sabah ni besar dan terlalu banyak tempat kita boleh explore.. dalam Kota Kinabalu sendiri pun terlalu banyak memerlukan beberapa hari nak lawat semua tempat :D

    ReplyDelete
  9. baca entry ini tetiba rasa rindu nak pergi sabah..dah laa rasa macam banyak tempat lagi yang tak sempat nak singgah..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hati tertinggal kat sana ka? ehehee :p

      Delete
  10. Wowwww semua info dh ade tggal lg nk cari tiket flight je :-) pssttt siapa mamat2 ensem tu heeeee

    ReplyDelete
  11. Tengah dok ushar jugak nk g sabah... tapi senang cakap semua rasa nak pegi... kumpul duit dulu

    ReplyDelete
  12. woohaaa...best....x gi kaki gunung kinabalu ker..kat sana pom best

    ReplyDelete
  13. kenangan tak berapa nak manis masa akak ke sabah Dec 2013 hari tu sebab sampai sana husband demam.. so nak berjalan pun mcm tak syiokkk.. mesti mau repeat lagi lepas2 ni.. InshaAllah..
    boleh lah akak refer kat blog sobri yer.. =)

    nuff3x :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kak saya ada baca entry akak.kesian kak jah kena drive sendiri..husben x sihat he.he.. :)

      Delete
  14. menarik dan jelas artikel tentang sabah ni..tempatnya pun cantik...klik3 nuff.

    ReplyDelete
  15. Cantik marin u sabah tu...suatu hri nk pergi

    ReplyDelete
  16. Sabah, the country below the wind. Nice!

    ReplyDelete
  17. rindunye nak gi Sabah. Best giler kalau pi pasar besa n pasar filipina. and paling best bile stay dkt hotel The Klagan pastu dpt sea view..perh!

    ReplyDelete
  18. Kita suka KK...Kalau pergi mesti tak miss my favorite seafood. Fresh & yummy...

    ReplyDelete
  19. Ibu kota Negeri Dibawah Bayu yang sememangnya sangat menarik untuk diterokai..

    ReplyDelete
  20. wahhhh..thanks sobri!done bookmark entry ni sbb nk rujuk lagi nnti..haahaha..anything boleh x niesa tnya kat wechat?mayb 1 month b4 terbang..hehehe..

    ReplyDelete
  21. Glad u had a good time here. Saya sendiri pun xhabis pegi lagi tempat2 sabah. Next time (kalau ada kesempatan) jom island hopping, ke peak of boneo, kudat.

    Lagi satu, yang ni jarang orang buat. Masuk hutan. hehe..like really really hutan. Try Maliau Basin. A conservation area..

    ReplyDelete
  22. it's a long and details review
    I wish to visit KK one day too
    keep in touch
    MY-Emily

    ReplyDelete
  23. kalau macam tu pergi satu beg balik mau 4-5 beg..:p

    ReplyDelete
  24. Mmg seronok gi travel ni kan...ekekekekekeke.... last year kitaorg ke Sabah tak puas nak ronda2 sebab masa suntuk sgt.. cuma gi Poring, Kundasang, Kinabalu Park pastu 3 pulau jer... nanti mmg nak gi sana lagi..nak cuti seminggu...ahahahaha... banyak ler duit kan.. thanks bro..pengkongsian yang menarik...

    perenggan ko yg ni mmg best...ahahahahaha.. :D .. so Ke Mana Ker Kita?... pasni..ahahahaha...
    " Ke sabah ke kita? fe fealing nak tulis macam program wak doyok ke korea ke kita? di sebabkan ini entry cuti-cuti di dalam Malaysia di sabah bawah bayu jadi amatlah tidak wajar untuk menggunakan tredmark *moh ke perak! atau ke singapura ke kita by Bro Sham ? Jadi secara rasminya untuk entry akan menggunakan ayat Sabah Trip : jom ke sabah bah! "

    ReplyDelete
  25. Masa baca entry ni senyummmmm jek... pastu macam banggaaaa jek... almaklum.. negeri sendiri... ahaha.. Thanks for the very nice review Sobri :D :D review yang padat, detail dan sangat menarik! pics pun superb! i luv it!! Thumbs up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat awk ke???insya Allah sy nk pi bulan 6 neyh..xpenah smpai pn sabah sarawak...;)

      Delete
  26. tak tau pulak ada muzium marin dekat UMS tuu... kalau saya tau mesti nak kena pergi gak.... tak puas nak pergi sabah sebenarnya... nak kena repeat lagi... klu boleh nak sampai ker sepilok pulak.... heheh..

    ReplyDelete
  27. Satu2 nya negeri yang awok tak jejak lagi.... Insyallah akan jejak.... tambah teruja bila tengok gambo2 kat blog kamu ni SObri......

    ReplyDelete
  28. ada yang kurang ni..?kat k.k ada beberapa pulau yang menarik seperti pulau mamutik, manukan dan sapi atau lebih dikenali TUNKU ABDUL RAHMAN PARK

    ReplyDelete
  29. Thank you for the info....nk gi KK...tpi xtau camaner nk gi...n tetiber jumpe entry neyh...yeah....(excited) :p

    ReplyDelete
  30. Assalamualaiku..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    Syarikat SUHAZRINAH ENTERPRISE SDN.BHD adalah syarikat ‘Taxi Limousine’ yang beropersi sejak 5 Tahun yang lalu, mempunyai pengalaman yang mendalam tentang tempat-tempat yang menarik di sabah.
    Kami menjemput anda ke sabah untuk bercuti dengan kadar Harga yang rendah dan berpatutan,
    sila hubungi kami untuk mendapatkan pakej yang lengkap.
    +6016 8392919 (whatsApp, wechat, Telegram & Kakao Talk)
    email: taxisabahlimo.com
    http//:www.taxisabah.com

    ReplyDelete
  31. Salam,
    Terima kasih kerana sudi menulis info tempat-tempat menarik di KK. Semoga lebih ramai lagi org datang melawat/melancong ke Sabah.

    Selamat berpuasa.

    Hani
    www.pakejpercutiansabah.com

    ReplyDelete
  32. terima kasih dengan entry yg cukup berguna ini,,, saya org sabah tingal area kk pun belum pernah lawat semua tempat ini..depan rumah saya Rumah Terbalik Tamparuli...pun belum pernah masuk lagi...:)

    ReplyDelete
  33. enjoy bandung
    please try our budget transport.
    whatsapp/call : +6282216664696

    ReplyDelete
  34. enjoy bandung
    please try our budget transport.
    whatsapp/call : +6282216664696

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Riko Adryansyah
    Mobile : +6281365654104 ( WhatsApp )
    E-Mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    ReplyDelete
  36. Kalau datang ke Sabah.. singgah melawat CHANTEEK BORNEO GALLERY di Kg Lakang Jln Tamparuli.
    FB: Chanteek Borneo Gallery
    Phone No. 088 792018
    Anda akan mempunyai pengalaman yang menarik dan mengenali pakaian tradisional etnik-etnik di Sabah melalui mini-mini dolls. Pertama di Malaysia. Tq

    ReplyDelete
  37. Kalau datang ke Sabah.. singgah melawat CHANTEEK BORNEO GALLERY di Kg Lakang Jln Tamparuli.
    FB: Chanteek Borneo Gallery
    Phone No. 088 792018
    Anda akan mempunyai pengalaman yang menarik dan mengenali pakaian tradisional etnik-etnik di Sabah melalui mini-mini dolls. Pertama di Malaysia. Tq

    ReplyDelete
  38. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete
  39. Sabah mmg best..kalo nak explore tempat menarik kat sabah, cuti seminggu tak cukup tu..
    Thanks bro sobri sbb beri review best kat negeri kita org..

    ReplyDelete
  40. Sabah mmg best..kalo nak explore tempat menarik kat sabah, cuti seminggu tak cukup tu..
    Thanks bro sobri sbb beri review best kat negeri kita org..

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete


  43. Salam,

    Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa di Kita Kinabalu Axia Auto Rm100/day. Selesa dan jimat minyak.  Kenderaan lain juga ada. Saga,Myvi, Alza,Exora,Hiace. Perkhidmatan pemandu juga ada. Call/Watsapp 0142011144 untuk tempahan.

    Terima kasih

    ReplyDelete


  44. Salam,

    Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa di Kita Kinabalu Axia Auto Rm100/day. Selesa dan jimat minyak.  Kenderaan lain juga ada. Saga,Myvi, Alza,Exora,Hiace. Perkhidmatan pemandu juga ada. Call/Watsapp 0142011144 untuk tempahan.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca