Tips Meletak Iklan Nuffnang Di Tempat Yang Sesuai | www.sobriyaacob.com

Monday, May 12, 2014

Tips Meletak Iklan Nuffnang Di Tempat Yang Sesuai


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! semalam saya ada hantar ticket kepada pihak nuffnang bertanyakan tips atau info yang boleh membantu mendapatkan kempen CPUV dengan kadar konsisten, dan seperti biasa pihak nuffnang akan cuba membalas dengan secepat  mungkin di bawah antara respon yang dibalas melalui email. Penghantaran tiket adalah penting untuk memastikan pihak nuffnang tahu akan kewujudtan blog kita diantara berjuata-juta blog yang ada dan semestinya setiap jawapan yang diberikan agak klise seperti biasa dah boleh agak jawapan yang akan diberikan, di bawah saya kongsikan Tips Meletak Iklan Nuffnang Di Tempat Yang Sesuai by Nuffnang

  • Penempatan unit iklan yang baik akan meningkatkan peluang unit iklan dilihati pelawat blog anda, dan secara langsung meningkatkan Click-Through-Rate (CTR) serta pendapatan anda dengan bilangan pelawat blog yang anda ada. Pendek kata, kedudukan unit iklan yang lebih baik akan mendatangkan pendapatan yang lebih lumayan.

Bagaimanakah anda boleh memperbaiki penempatan unit iklan anda?

Apakah maksud "Lipatan" (fold)? Di manakah terletak "Lipatan"? Adakah "Lipatan" itu penting?

Terma "Lipatan (fold)" berasal daripada surat khabar di mana "Lipatan" merujuk kepada bahagian surat khabar yang dilipat separuh. Berita yang "Atas Lipatan(above-the-fold)" merupakan kandungan akhbar yang pertama akan dilihat oleh pengguna, dan biasanya ia merupakan satu-satu berita yang pangguna dapat lihat sebelum membelikannya. Pada masa yang sama, definisi "Atas Lipatan" pada online merujuk kepada kawasan halaman apabila halaman tersebut dipaparkan tanpa skrol sama ada ke tepi atau ke bawah. Kandungan (cerita & iklan) yang terletak di “Atas Lipatan” lebih cenderung akan dilihati pelawat dan menarik perhatian pelawat.

Masih tidak tahu di manakah "Atas Lipatan" laman anda? Anda boleh merujuk kepada laman tersebut. (http://as-abovethefold.appspot.com/)


Anda boleh masuk ke http://as-abovethefold.appspot.com/ dari sini kita boleh semak sama ada meletakkan unik-unik iklan yang betul atau tidak untuk mendapatkan hasil yang memuaskan:P


Untuk blog saya : Keputusan penilaian unit iklan yang ada pada blog anda adalah seperti yang berikut:- Lokasi large rectangle(LR) telah dinilai sebagai "Tidak Memuaskan". nampaknya lepas ini kena adjust la sikit - nampaklah insentif team nuffnang membantu, terima kasih :P 

Praktik terbaik untuk setiap unit iklan adalah seperti yang berikut: 

  • Lokasi Leaderboard(LB): letak "Atas Lipatan". 
  • Lokasi Skyscraper(SS): diletak tidak lebih daripada Lipatan kedua. 
  • Lokasi Large Rectangular(LR): diletakkan di 
  • Tengah, tidak lebih daripada lipatan ketiga, atau tidak lebih daripada 60% ketinggian halaman. ATAU 
  • Jika unit iklan tidak terletak di tengah, maka lokasi LR tidah seharusnya lebih daripada Lipatan kedua (ikut num 2)

P/s: Diharapkan anda paham dengan tips-tips di atas, jadi apa lagi jom semak sama ada anda meletakkan iklan di tempat yang sesual atau tidak! & kalau nak cpuv selalu rajin-rajinkanlah diri menghantar tiket kepada nuffnang :)

28 comments:

  1. nice sharing . baru teringat nak tgk nuffnang ... whisper n vanish timbul kat sini .

    ReplyDelete
  2. Akk dpat email ni juga dari nuffnang

    ReplyDelete
  3. mekaseh sbb sudi share tips... :)

    ReplyDelete
  4. Placing iklan ni memang kena betul-betul cun supaya menarik minat orang untuk klik iklan yang dipaparkan.

    Done, menabung nuff :-)

    ReplyDelete
  5. uhuu.. ads ni saya malas letak. ada satu je..tu pun hide under the blog.

    ReplyDelete
  6. thanks for the good tips.. tak boleh jugak aku akan amik kelas dgn Tuan Sobri huhuhu :D

    ReplyDelete
  7. Nice tips bro...nanti aku ingat aku nak check balik laa kedudukan iklan aku..dah lama dah tak dapat CPUV nie...hehehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. siapa2 yang ada letak iklan nuffnang kena cepat2 check nih...... mcm saya tak perlu... satu iklan pun takda... ekekeke....

    ReplyDelete
  9. bagus tips yg dikongsi...klik3 menabung.

    ReplyDelete
  10. terima kasih kerana berkongsi.. siapa yang ada iklan tu boleh baca nie

    ReplyDelete
  11. tq sobri..kak ana pun lama dah tak lekat cpuv lepas anta dua tiket minggu lepas..sangkut gak satu.

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum... sobri,

    terima kasih sobri bagus entry utk rakan blogger yang lain...agar lebih memahaminya..

    mselim3

    ReplyDelete
  13. husna pon diorang cakap yang sama jugak..
    macam mana nak ubah large rectangle tuh?? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun x dpat menolong..
      sbab saya rasa dah ok iklan tu..
      jadi mls la nak ubah..btter husna tanya otai2 blogger :)

      Delete
  14. bagus dengan adanya tips mcm ni Sobri..
    senang buat newbie blogger yang baru nak mengjoin nuffnang.. ;)

    mcm biasa.. akak click nuff utk Sobri ;)

    ReplyDelete
  15. hihi cmane nak letak bawah post tapi atas comment eh cik sobri?
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha.. itulah pasai sobri pun x tahu nak buat :)
      kwan yg sttingkan..cuba google toturial

      Delete
  16. Perkongsian tips yg bermanfaat bro Sobri... t kasih.. :)

    ReplyDelete
  17. Wahhhh..nice tips sobri...lepas ni nk check jugak la...kot2 ada kedudukan tak betul ke kan...

    ReplyDelete
  18. Tips yg bagus bro....tp lu ler aku tak guna nuffnang...ekekeke.. :D

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. Dua tabung for you untuk breakfast..

      Delete
  20. thanks for the tips sobri....sambil menabung lg di sini :)

    ReplyDelete
  21. tips bagoih.... dan baru awok perasan iklan leadeboard awok terkeluo dari tempatnya...... tq....

    ReplyDelete
  22. laaa,,yeke??? ina baru je tau.ingatkan apalah Lb tu.. tq

    ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca