Sebab-sebab Allah Temukan Kita Dengan Insan Yang Salah | www.sobriyaacob.com

Sunday, June 30, 2013

Sebab-sebab Allah Temukan Kita Dengan Insan Yang Salah


1.  Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yang sebenar,  oleh itu masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
2. Memang  ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang  yang salah supaya kita dapat menjadi penilai yang  baik.
3. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH dalam apa jua keadaan.
4. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita mendapat kasih sayang yang terbaik khas untuk diri kita.
5. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa ALLAH itu Maha Pemurah dan  Penyayang  kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.
6. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yang  mana tidak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
7.  Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita jadi  manusia yang hebat jiwanya.
8.  Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa cinta yang terbaik hanya  apabila kita bersama-sama Allah.
9. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih mengenali kehidupan yang  tidak selamanya kekal.
Harus kita ingat, biarpun insan tersebut pergi meninggalkan kita.. kita masih ada Allah SWT yang sentiasa Mengasihi dan Menyayangi kita.  Cinta manusia tidak ke mana, yang kekal dan abadi hanyalah cinta Allah.


P/S : Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan perintahNya, dan meninggalkan laranganNYA.   Yakin dan percayalah bahawa  sesungguhnya  ALLAH  malu  untuk  menolak permintaan hambaNya  yang  menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan hanya kepadaNya.

7 comments:

 1. bg fizi..jodoh dan pertemuan Allah yang lebih mengatahuhi..sebab Allah Maha Mengatahuhi...:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. setuju tu bro..semuanya dah ditentukan oleh allah. :) kita sbgai hambanya kena berusaha sampai jmpa jodoh yg allah tetapkan kpada kita :)

   Delete
 2. salam. sy sudah 2x bertemu insan yg salah...sedih tul tau...huhuhuhuhu

  ReplyDelete
  Replies
  1. wasalam.. insallah lepas ni bro akan jumpa insan yg betul pulak! :)

   Delete

 3. Tak semena-mena rasa pilu di hati....

  ReplyDelete
 4. mohon share... tq

  ReplyDelete

Komen Anda Amat Dihargai
Terima Kasih Kerana sudi membaca