Report Latihan Industri - Pendahuluan, Objektif Dan Kepentingan | www.sobriyaacob.com

Wednesday, October 9, 2013

Report Latihan Industri - Pendahuluan, Objektif Dan Kepentingan


PENDAHULUAN,OKJEKTIF & KEPENTINGAN

Pendahuluan (permulaan)

Terlebih dalulu saya bersyukur kepada Allah S.W.T kerana di atas limpah kurniaNya dan keizinanNya, saya telah menyempurnakan latihan industri ini dengan jayanya. Saya berasa gembira kerana Latihan ini bermula dengan baik dan berakhir dengan sempurnanya. Ia telah berjalan dengan lancar sepertimana yang diharapkan.

Latihan ini merupakan satu syarat yang diwajibkan ke atas setiap pelajar Politeknik sebelum layak dipertimbangkan untuk penganugerahan

Setiap pelajar perlu lulus latihan industri sebelum dibenarkan untuk memasuki semester yang berikutnya. Pelajar yang gagal perlu mengulangi semula latihan industri. Oleh itu pelajar perlu mengikuti syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Politeknik dan juga syarikat pelajar ditempatkan .

Antara objektif utama latihan industri diwujudkan adalah untuk bertujuan untuk mendedahkan pelajar dengan suasana pekerjaan yang sebenar. Ia juga tujuan untuk menanam semangat kerja berpasukan dan perhubungan baik semasa pekerjaan. Selain itu membolehkan pelajar melihat kaitan di antara teori yang dipelajari di kelas dengan kerja-kerja praktikal yang dijalankan di alam pekerjaan yang sebenar. Di samping itu pelajar dapat mengukuhkan keyakinan diri ke alam pekerjaan serta pengalaman yang ditimba juga boleh dijadikan sebagai persedian untuk menempuh alam pekerjaan kelak.

Dengan terbitnya buku laporan ini diharap dapat dijadikan sumber rujukan untuk pelajar mencari maklumat yang diingini bagi menambah ilmu pengetahuan.


Objektif Latihan Industri


Latihan Industri merupakan satu syarat yang diwajibkan ke atas setiap pelajar sebelum layak dipertimbangkan untuk penganugerahan Sijil atau Diploma. Setiap pelajar perlu lulus latihan industri sebelum dibenarkan untuk memasuki semester yang berikutnya. Pelajar yang gagal perlu mengulang semula latihan industri


Objektif Latihan Industri adalah seperti berikut

 • Untuk mendedahkan pelajar ke alam pekerjaan sebenar. 
 • Untuk menanam semangat kerja berpasukan dan perhubungan baik semasa pekerjaan Membolehkan pelajar melihat kaitan di antara teori yang dipelajari di kelas dengan kerja-kerja praktikal. 
 • Untuk mengamalkan peraturan-peraturan keselamatan dalam industri. 
 • Untuk meningkatkan amalan berhemah dan bertanggungjawab. 
 • Untuk mengukuhkan keyakinan diri ke alam pekerjaan kelak. 
 • Untuk menyediakan satu laporan latihan industri setelah tamat latihan 

Objektif Laporan Latihan Industri

Sepanjang Latihan Industri dijalankan, pelajar perlu menyiapakan laporan rasmi yang lengkap tentang kerja-kerja yang telah dilaksanakan sepanjang Latihan Industri dijalankan ini dijalankan untuk dikemukakan kepada pihak Politeknik untuk dibuat penilaian. Laporan dinilai untuk memenuhi syarat untuk mendapatkan Sijil atau Diploma untuk sesuatu kursus.

Laporan di bahagikan kepada dua bahagian iaitu laporan harian dan laporan rasmi. Laporan harian perlu diisi oleh para pelajar pada setiap hari dan ia ditulis secara kasar, ini untuk memudahkan pelajar untuk membuat laporan rasmi setelah selesai latihan industri yang ditetapkan. Buku laporan harian perlu diserahkan kepada penyelia pada setiap dua minggu untuk disemak bagi memastikan para pelajar sentiasa mengisi dan menjalankan latihan seperti yang diarahkan. Selain itu buku laporan juga penting untuk memudahkan pensyarah untuk meneliti proses kerja yang telah dilaksanakan dan dilakukan oleh para pelajar semasa latihan industri apabila pensyarah hadir untuk membuat penilaian.

Laporan latihan sangat penting untuk disediakan oleh pelajar setelah selesai menjalani latihan industri di sesebuah syarikat. Laporan ini menunjukan tentang keseluruhan aktiviti dan perjalanan sebuah syarikat. Ia juga menggambarkan keseluruhan kerja yang pernah dilakukan dan dilaksanakan semasa di tempat kerja. Semua kerja dan latihan yang pernah dilaksanakan akan dicatatkan dan diceritakan di dalam laporan ini. Segala dokumen yang digunakan sepanjang laporan akan dilampirkan dan disertakan sebagai laporan dan rujukan. Laporan rasmi ini hendaklah menggunakan komputer dan disediakan mengikut prosedur yang telah ditetapkan.


Objektif laporan industri adalah seperti berikut:

Pelajar dapat memanfaatkan ilmu yang dipelajari sepanjang menjalani latihan Industri dengan lebih efisen dengan mendokumentasikan aktiviti-aktiviti dan gerak kerja semasa menjalankan latihan dilakukan dengan sistematik dan berkesan melalui laporan yang dibuat.

Melalui penulisan laporan pelajar boleh menggunakan teknik kerja yang dipelajari sebagai rujukan untuk melangkah ke alam pekerjaan yang sebenar.

Laporan yang terperinci disediakan adalah sebagai bukti kepada latihan yang telah dijalankan dengan sempurna mengikut jangkamasa lebih kurang 5 bulan bermula pada 29 November 2010 hingga 29 April 2011 seperti yang ditetapkan oleh pihak Politeknik.

Laporan ini juga sebagai bahan penilaian untuk latihan yang telah dijalani oleh pelajar dan pemarkahan laporan ini akan diberikan setelah laporan disemak sepenuhnya oleh pensyarah.

Untuk memupuk semangat di dalam diri pelajar dan sikap tanggungjawap dalam melaksanakan setiap tugas yang diberikan bagi memenuhi kehendak firma dan politeknik. Dimana pelajar dapat belajar untuk memikul sendiri tugas yang diamanahkan dengan baik


Kepentingan Latihan Industri Kepada Pelajar

Program latihan industri ini merupakan sebahagian daripada kurikulum Politeknik di mana setiap pelajar diwajibkan menjalani dan lulus Latihan Industri selama 6 bulan sebelum dianugerahkan Sijil / Diploma Politeknik. Para pelajar juga akan dapat mempelajari serta mempraktikkan pengetahuan baru dari sebuah syarikat berpandukan pembelajaran yang diperolehi semasa menjalankan kuliah di politeknik. Pengalaman ini serba sedikit dapat membantu mempertingkatkan lagi pengetahuan dan keyakinan diri pelajar ke alam pekerjaan kelak.

Pentingnya latihan industri juga adalah supaya para pelajar dapat mendisiplinkan diri dalam hal-hal berkaitan pekerjaan contohnya kedatangan dan ketepatan masa, ketekunan dan minat terhadap kerja yang dilakukan, menerima dan menjalankan arahan dengan baik, mempunyai personaliti yang sesuai dengan pekerjaan yang dijalankan, mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik, dapat menyesuaikan diri dengan tugas yang diberikan, meningkatkan kualiti kerja berpandukan pengalaman dan sebagainya.

Selain itu, para pelajar juga dapat mengaitkan teori kepada praktis dan praktis kepada teori. Dengan demikian, pelajar dapat membina keyakinan diri di alam pekerjaan yang sebenar. Pentingnya Latihan Industri bukan sahaja kepada pelajar tetapi kepada setiap pekerjaan kerana sesebuah syarikat memerlukan pekerja yang mahir untuk meningkatkan mutu pencapaian syarikat.


Sila klik ke CONTOH LATIHAN INDUSTRI atau anda boleh klik contoh report di bawah untuk melihat contoh yang terdahulu & jangan lupa like page aku VS kehidupan sebagai tanda sokongan

62 comments:

 1. salam bro, terima kasih,,
  sangat membantu saya dalam membuat report li poli :)

  ReplyDelete
 2. salam , can i have the full report LI? email me bellmarhalim@gmail.com , tq :)

  ReplyDelete
 3. assalamualaikum.. boleh sy mntak soft copy utk report LI.. email.. faiz_3299@yahoo.com

  ReplyDelete
 4. salam , can i have the full report LI? email me elinelizma@gmail.com , tq very much

  ReplyDelete
 5. salam. boleh sy minta full report LI? my email, nur_ain93_demonz@yahoo.com thankyou :)

  ReplyDelete
 6. Salam.. Bley share cth full report LI? :) email kan ke ayepain@yahoo.com thanks if sudi share :) :)

  ReplyDelete
 7. Salam.. Bley share cth full report LI?email adah26mn@gmail.com

  ReplyDelete
 8. assalamualaikum bro.. blh share full report LI?? nak buat rujukan.. emel aura_evolution@yahoo.com

  ReplyDelete
 9. Hai boleh saya dapatkan full report.. Ni email saya aswanethra_muralitharan@yahoo.com.. Thanks

  ReplyDelete
 10. assalam..
  boleh share dengan saya full report,, nuriszratulmdisa@gmail.com thanks

  ReplyDelete
 11. assalam boleh share? junaidasafari@yahoo.com

  ReplyDelete
 12. ada sesiapa yang ada contoh full report untuk pengurusan pelancongan? Kalau ada, boleh share ngan saya x?? nurkhairunnisawirdani@gmail.com

  ReplyDelete
 13. asslamualaikum ada tak sesiapa ada report li untuk bahagian pentadbiran komputer. mohon kongsi dengan saya (muhamadafiqrazman@gmail.com) terima kasih jika membantu

  ReplyDelete
 14. ssalamualaikum bro.. blh share full report LI?? nak buat rujukan.. ya11s@yahoo.com

  ReplyDelete
 15. hmm boleh ke saya nak contoh full report untuk kos it programming . saya nak jadikan ia sebagai rujukan . Kalau ade , emailkan at saya ye . yayasunny96@gmail.com

  ReplyDelete
 16. hmm boleh ke saya nak contoh full report untuk kos it programming . saya nak jadikan ia sebagai rujukan . Kalau ade , emailkan at saya ye . yayasunny96@gmail.com

  ReplyDelete
 17. hai....boleh saya dapatkan contoh full report untuk buat rujukn

  ReplyDelete
 18. assalamualaikum..boleh saya dapatkan full report ini? emel : adahfit93@yahoo.com

  ReplyDelete
 19. assalamualaikum..boleh saya dapatkan full report ini? emel : adahfit93@yahoo.com

  ReplyDelete
 20. assalamualaikum..boleh saya dapatkan full report ini? emel : adahfit93@yahoo.com

  ReplyDelete
 21. Assalamualaikum. Boleh saya dapatkan full report ni? Terima kasih. Emel : azimredzuan@gmail.com

  ReplyDelete
 22. can i have a full report for LI ? please. Thank you =D
  Email me to yeanyean064@gmail.com

  ReplyDelete
 23. assalamualaikum.boleh saya dapatkan soft copy full report Li?
  ni email sy genjie22@gmail.com

  ReplyDelete
 24. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 25. asslamualaikum ada tak sesiapa ada report li untuk bahagian sistem komputer. mohon kongsi dengan saya (angahazrul13@gmail.com) terima kasih jika membantu

  ReplyDelete
 26. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 27. assalamualaikum....mohon pencerahan cikit...sape2 ada contoh report li berkaitan dengan bahagian HR blh share kat email sy..pertolongan anda amat berharga..:-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. saya pun memerlukan contoh report yang berkaitan HR..PSMB nak struktur program mengandungi objektif, hasil pembelajaran dan jadual latihan dlm bentuk mingguan..sapa2 yang ada contoh harap dpt membantu

   Delete
 28. Assalamualaikum, boleh saya dapatkan full report LI ini untuk tujuan rujukan. ni emel saya, misxhka@gmail.com . terima kasih :)

  ReplyDelete
 29. assalammualaikum, boleh tak saya minta contoh report li.. ni email saya :
  hykaleyka1506@gmail.com

  ReplyDelete
 30. Assalamualaikum, boleh saya dapatkan full report LI .ni emel saya, syaqkila@gmail.com . terima kasih :)

  ReplyDelete
 31. Assalamualaikum admin, boleh sent kan full report LI ni ? Kalau boleh, sent di email azwaniesidek@gmail.com terima kasih ya 😊

  ReplyDelete
 32. Assalamualaikum admin, boleh sent kan full report LI ni ? Kalau boleh, sent di email azwaniesidek@gmail.com terima kasih ya 😊

  ReplyDelete
 33. Assalamualaikum boleh sy dapatkan full report untuk rujukan? email nurafiefahmakhozaini@gmail.com. tq :D

  ReplyDelete
 34. Assalamualaikum.. boleh sya mintak full report ni tak? Sya nk jadikan rujukan.. sila emel ke fitrisupar96@gmail.com ... tq very much

  ReplyDelete
 35. Salam... blh share soft copy report LI ni? Emel saya : helmiboy96@gmail.com
  T.kasih byk2

  ReplyDelete
 36. Assalamualaikum, boleh saya dapatkan full report LI ini untuk tujuan rujukan. ni emel saya, anisputeri694@gmail.com. terima kasih :)

  Reply

  ReplyDelete
 37. assalammualaikum. boleh saya dapatkan full report sebagai rujukan. boleh email saya, amniadm@gmail.com

  ReplyDelete
 38. Assalamualaikum ..boleh saya mendapatkan softcopy untuk full report sebagai rujukan sebap saya da nak menamatkan latihan industri latihan mohon kerjasama anda untuk membantu saya laptop saya dalam keadahan bermasalah boleh email saya di : Mohdshafiqjunior@gmail.com tq.. ^_^

  ReplyDelete
 39. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 40. askm.boleh tolong email full report utk buat rujukan.. email : farahin.tony@gmail.com tq

  ReplyDelete
 41. assalam , bole tak share report li tourism or full report . email:unanurulhusna@gmail.com . tq

  ReplyDelete
 42. salam boleh tolong emailkan full report untuk saya jadikan rujukan.. afiqahismail62@gmail.com

  ReplyDelete
 43. salam..bleh tolong email kan full report in tourism untuk dijadikan rujukan... email please... yuyuumbrella58@gmail.com.. tq admin

  ReplyDelete
 44. saya nak full report untuk kos pengurusan sumber manusia

  ReplyDelete
 45. saya nak full report bole x untuk jdikan rujukan, email Sitibalkis1101@gmail.com

  ReplyDelete
 46. saya nk full report ini untuk rujukan saya boleh tak ? email nrellysha22@gmail.com. terima kasih

  ReplyDelete
 47. sy anak full report ini untuk rujukan saya . email : natashafarhana69@gmail.com . terima kasih

  ReplyDelete
 48. Salam.. Saya nak full report ni.. Nak buat rujukan.. Email saya nurulathirah401@gmail.com.. Terima kasih sgt2

  ReplyDelete
 49. hi salam , boleh sy dapatkan soft copy report ni ? bayaran RM50 , email: naniegroup@gmail.com .. kalau dapat secara percuma , saya bersyukur sangat2 . terima kasih

  ReplyDelete
 50. Hi, minta izin ambil isinya ya.

  ReplyDelete
 51. Can I get the sample of full Intern report.... Please do email me
  shilababygurl@gmail.com

  ReplyDelete
 52. Boleh saya dapatkan full report li pengurusan pelancongan? email : dhabitahjuraimi98@gmail.com

  ReplyDelete
 53. assalamualaikum, boleh saya dapatkan full report li pemasaran? minta izin untuk copy juga ya.

  ReplyDelete
 54. Assalamualaikum, boleh saya nak full report LI . nak buat rujukan . Email : nurulaisyyaa@gmail.com . thankyou.

  ReplyDelete

Sob - A travel enthusiast with passion for hiking, outdoor adventure, photography and writing.