Tips Merancang Percutian | www.sobriyaacob.com

Wednesday, October 23, 2013

Tips Merancang Percutian

Assalamualaikum & salam sejahetera semua, di sini saya senaraikan tips dan panduan untuk merancang percutian. Ini antara tips-tips yang anda boleh ikuti semasa merancang untuk bercuti.


Rancang dengan bijak percutian anda, supaya menikmati percutian 5 star, 
dengan bajet yang minimum

 • Tidak kira bercuti di dalam atau luar negara, yang paling penting perlulah merancang percutian mengikut kemampuan atau bajet yang ditetapkan. 
 • Langkah pertama yang boleh dilakukan ialah dengan membuat senarai apa yang perlu dilakukan dan anggaran perbelanjaan sebelum pergi bercuti. Ini termasuk penginapan, makan, minum, pengangkutan dan bayaran lain seperti tol dan cenderahati. 
 • Layari internet atau membaca iklan di akhbar untuk mengetahui lebih lanjut keistimewaan tempat yang bakal dikunjungi untuk mendapat idea sebelum tiba di tempat itu. 
 • Anda juga boleh mengambil kesempatan bermalam di destinasi pelancongan itu dengan memilih hotel atau resort yang sesuai dengan bajet ditetepkan. 
 • Tempat menarik seperti kawasan perkelahan di sungai dan laut yang berhampiran kediaman juga boleh dijadikan lokasi untuk membawa anak- anak menghabiskan masa lapang mereka 
 • Jadilah, pengguna yang baik dan pelancong yang berhemah dalam merancang percutian supaya tidak terlebih bajet yang boleh menyebabkan mood selepas bercuti juga terganggu akibat daripada gangguan perjalanan kewangan. 
 • Bercuti sambil meneroka Malaysia kerana terlalu banyak lokasi percutian yang menarik di negara ini yang standing dengan negara luar.

7 comments:

 1. perancang yang teliti baru lah syok pergi bercuti

  ReplyDelete
  Replies
  1. setuju..kalau prancangan yg tliti...baru snang nak bercuti..

   Delete
 2. Thx, tip yg bernas.
  Dah lama tak dapat pergi bercuti...

  ReplyDelete
 3. lepas ni barulah senang i nak rancang percutian dengan family. tq :)

  ReplyDelete
 4. Dunia Wisata Tour Organizer
  call 0341-456444
  web www.duniawisataku.com
  Enjoy travelling wit us!!

  ReplyDelete

Sob - A travel enthusiast with passion for hiking, outdoor adventure, photography and writing.