Tips Yang Akan Mempengaruhi Kecantikan & kesihatan Anda Ketika Berusia | www.sobriyaacob.com

Wednesday, October 30, 2013

Tips Yang Akan Mempengaruhi Kecantikan & kesihatan Anda Ketika Berusia


Pernahkah anda terfikir apa yang anda amalkan sewaktu muda akan mempengaruhi kecantikan dan kesihatan anda apabila usia meningkat? Kenyataannya, pemakanan dan penjagaan diri yang baik sepanjang hidup akan membentuk personaliti yang lebih sihat di usia tua. Berikut merupakan 5 perkara berguna yang patut diambil berat dari usia muda belia lagi :-1. Senaman membina peribadi positif : 

Bersenam akan meningkatkan hormon endorfin yang membantu anda mengurangkan tekanan. Dengan bersenam, risiko untuk mendapat penyakit kronik juga akan berkurangan. Di samping itu, bersenam akan membantu pengaliran darah yang lebih lancar ke permukaan kulit yang menyebabkan kulit mendapat oksigen secukupnya. Hasilnya, kulit lebih cantik dan berseri-seri. Bonus yang lain, berat badan ideal akan dikecapi sepanjang hayat.


2) Merokok menambah usia wajah anda : 

Tar dan nikotin dalam rokok bukan sahaja akan memberikan kesan buruk kepada paru-paru anda, malah ia mengakibatkan kulit berkedut dan kendur. Setiap kali anda menghisap sebatang rokok, bahan-bahan kimia merbahaya tersebut akan memusnahkan kapilari darah halus yang mengelakkan oksigen dan nutrien dalam darah menghampiri kulit anda.


3) Makanan berlemak akan menghantui anda di usia tua : 

Walaupun berat badan anda tidak bertambah sepanjang anda menikmati makanan berlemak, kesannya akan lebih ketara apabila usia anda meningkat. Ini kerana lemak tepu yang biasanya melekat pada salur darah akan meningkat dengan meningkatnya usia anda. Penyelidikan telah membuktikan lebih 90% penyakit jantung dapat dielakkan jika anda mengamalkan pemakanan sihat sejak dari usia muda.

4) Perkembangan tulang wanita akan berhenti pada usia 35 tahun :

Siapa kata hanya kanak-kanak sahaja yang memerlukan susu untuk tulang yang sihat dan kuat. Sebagai wanita, penjagaan tulang anda sama penting dengan penjagaan wajah. 

5) Sayangi diri anda lebih dari orang lain : 

Sebagai isteri dan ibu yang berkarier, saya sering meletakkan keperluan suami dan anak sebagai perkara utama. Situasi ini tidak salah, tetapi keperluan peribadi juga sangat penting untuk kesihatan anda. Keperluan peribadi yang dimaksudkan adalah seperti rehat yang mencukupi, bersenam dan masa untuk melakukan hobi anda. Ketiga-tiga perkara ini akan mengelakkan stres dalam hidup anda sehari-hari. Jangan cuba untuk menjadi “superwoman” yang boleh melakukan semua perkara. Belajar untuk katakan TIDAK pada perkara-perkara remeh yang boleh mencuri masa santai anda. Sokongan dan bantuan suami amat penting untuk anda merealitikan masa berkualiti untuk diri sendiri.


8 comments:

 1. uiks sib baek dah lama benti merokok huhu

  ReplyDelete
  Replies
  1. he..he... nasib baik dah lama brenti bro..boleh mendtang kesan pada masa hadapan :)

   Delete
 2. tips bermanfaat untuk semua golongan.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. tips yang bgus utk dikut mengekalkan keremajaan kita :)

   Delete
 3. Mmg selalu kena bersenamlah.. utk stamina kan.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. setuju tu bro..utk jaga stamina supaya snang fit badan :)

   Delete
 4. alamak...aku dah laa perokok..kalau aku tak merokok mesti aku muda cam justin bieber..hehe

  p/s: follow sini

  Regards,
  -Strider-

  ReplyDelete
 5. sayangi diri lebih daripada orang lain tu ..pasti..

  ReplyDelete

Sob - A travel enthusiast with passion for hiking, outdoor adventure, photography and writing.